Podrška od 20 KM
157

SDA: Sraman odnos "Fortine vlade" prema porodiljama i porodicama s djecom

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić smatra da je prijedlog odluke Vlade KS o podršci trudnicama, koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja po bilo kojem drugom osnovu, u iznosu od 20 KM dokaz da ova Vlada KS nema socijalnog senzibiliteta.

U saopćenju za javnost Kantonalnog odbora SDA Sarajevo se navodi da je potpuno iracionalno i neodgovorno da Vlada koja ima na raspolaganju milijardu i 55 miliona KM budžeta, što je mnogo više nego sve ranije Vlade izdvaja tek po 20 KM za ovako osjetljivu kategoriju. Dodaju da je običan laboratorijski pregled 30 KM.

"Kada gledamo ukupna sredstva, ova Vlada je u Budžetu predvidjela dvostruko više novca za podršku nekim revijalnim, luksuznim manifestacijama, nego za podršku neosiguranim porodiljama", navodi se u saopćenju.

Biščević-Tokić navodi da je još prilikom rasprave o budžetu, uputila amandman da se izdvoji četiri miliona i 700 hiljada KM za jednokratnu novčanu podršku za sve porodilje, što bi značilo naknadu od 1.000 KM, 'Fortina vlada' je to odbila.

"Zatim sam tražila da se poveća dječiji doplatak s trenutnih 42 na makar 70 KM po djetetu, kako bi se koliko-toliko olakšalo porodicama s djecom, s obzirom na rast životnih troškova i potrošačke korpe. 'Fortina vlada' je i to odbila", navodi se.

U saopćenju se ističe kako je žalosno i sramotno što "Fortina vlada' pokazuje više interesa i energičnosti za neka druga pitanja, nauštrb nataliteta i podrške porodicama s djecom, koje su jedini garant budućnosti“.

Biščević-Tokić smatra da porodilje i porodice s djecom zaslužuju veću podršku.

"Kao zastupnica, insistirat ću na sjednici 25. septembra da se podrška za zdravstveno neosigurane porodilje znatno poveća. Novca u Budžetu KS ima i više nego dovoljno, i za što ga trošiti, ako ne za zdravstvenu njegu porodilja", zaključila je ona, saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.