BiH
0

SDA: Špirić nezakonito legalizirao ostanak policije RS-a

Sarajevo-x.com
Nacrt Zakona o reformi policije usvojen na današnjoj sjednici Vijeća ministara uvršten je na dnevni red i usvojen na nezakonit način i zato ne može ići u parlamentarnu proceduru, smatraju u Stranci demokratske akcije.

"Zakonom je definirano da se prilikom uvrštavanja nacrta zakona na dnevni red mora osigurati glas najmanje po jednog predstavnika svakog od konstitutivnih naroda, što obavezno uključuje i predsjedavajućeg odnosno zamjenike predsjedavajućeg Vijeća. U ovom slučaju, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i resorni ministar Tarik Sadović, kao i ministar odbrane Selmo Cikotić, glasali su protiv ovog prijedloga i upozorili Špirića na nezakonitost rada Vijeća. Unatoč tome i svjestan kršenja zakona, predsjedavajući je kazao da će, u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, ovakav nacrt uvrstiti na dnevni red", stoji u saopćenju kojim je je SDA reagovala na usvajanje Nacrta zakona o reformi policije.

U saopćenju ove stranke dalje se navodi da su tokom rasprave, odbačeni svi prijedlozi SDA, ali je odbijen i prijedlog ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja iz SBiH koji je zbog toga također glasao protiv ovoga zakona.

"Na ovaj način usvojenim nacrtima zakona definitivno i trajno bi bila legalizirana policija RS koja je počinila genocid i brojne masovne zločine širom Bosne i Hercegovine, kao i postojeća organizacija policijskih struktura u našoj zemlji", navodi se u saopćenju.

Prihvatanje ovakvih rješenja, smatraju u SDA, znači potpuno odstupanje tri evropska principa i legalizaciju postojeće neefikasne i (pre)skupe policije podložne političkom diktatu, iako upravo zato Evropska unija insistira na reformi policije u BiH.

"Vijeće ministara je ove nacrte zakona usvojilo isključivo glasovima srpskih i hrvatskih ministara, dok su predstavnici Bošnjaka bili protiv. SDA ostaje pri svome stavu zahtijevajući suštinsku reformu i zato ova rješenja neće prihvatiti ni u Parlamentarnoj skupštini BiH. SDA podržava jednoglasnu odluku Skupštine Kantona Sarajevo o nužnosti provođenja cjelovite i sistematske reforme policijskih struktura u cijeloj zemlji, a ne legalizaciju postojećeg stanja što pokušava nametnuti Nikola Špirić. Premda su ovakva rješenja suprotna evropskim principima, visoki predstavnik Miroslav Lajčak i dalje insistira na njihovom usvajanju", kaže se u saopćenju.