BiH
0

SDA: Širenjem neistina o sarajevskim Srbima Dodik građanima baca prašinu u oči

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik u posljednje vrijeme sve učestalije govori o Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu bila meta zločinačkog velikosrpskog projekta onih koje slijedi Milorad Dodik. Među ubijenim i ranjenim u Sarajevu od strane vojske i policije RS-a, pored Bošnjaka, Hrvata te ostalih, bilo je i Srba. Srba koji su za vrijeme agresije ostali u Sarajevu i koji su se oglušili na pozive vlasti RS-a na iseljenje jer ih iz Sarajeva niko nije istjerivao, podsjeća SDA.

U Gradu Istočno Sarajevo, nastalom tokom rata od općina i područja koje su bile pod kontrolom srpskih snaga, ima preko 88.000 stanovnika (prema podacima zvanične web stranice grada Istočno Sarajevo, a najvećim dijelom ga naseljavaju sarajevski Srbi. Kada bi se općine odnosno dijelovi općina koji su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pripale RS-u vratile prijeratnom administrativnom uređenju Sarajeva, uvidjeli bi da Srbi u Sarajevu nisu doživjeli nikakvu strašnu sudbinu, kako to tvrdi Dodik. Stoga Milorad Dodik nema razloga ne voljeti Sarajevo, o kojem je istina sasvim jasna i njemu samom, ali on je poznat po širenju neistine i raspirivanju mržnje među narodima koji žive u BiH, kaže se u saopćenju SDA.

"Izlišno je govoriti dalje o ratnim i poslijeratnim dešavanjima, a premijer Dodik je sigurno među posljednjima koji o tome imaju pravo govoriti. Do danas nijedna vlast entiteta u kojem on vodi glavnu riječ nije procesuirala masovne zločine, niti je uhapsila najtraženije ratne zločince, haške bjegunce Karadžića i Mladića", navodi SDA.

U saopćenju se dodaje da vlasti RS-a nisu u stanju obezbijediti povratnicima ni minimalne uvjete za život, a o sigurnosti da se i ne govori.

"Do sada nijedno ubistvo povratnika u RS nije riješeno. Na najnoviji napad na povratnike u Fazlagića Kulu i ostale mnogobrojne napade na Bošnjake u ovom entitetu vlasti RS-a na čelu sa Dodikom opet su ostale i nijeme i gluhe. Umjesto što širi laži o Sarajevu, Dodik treba povesti računa o multietničkoj slici Banje Luke i cijelog teritorija RS-a" kaže se na kraju saopćenja SDA.