Reakcija na odluku
673

SDA: Šestorka u Kantonu Sarajevo želi potisnuti bosanski jezik

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni odbor SDA oglasio se saopćenjem za javnosti nakon jučerašnje konferencije za novinare ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić.

Ističu da su nakon jučerašnjih izjava ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić, predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića i člana Naše stranke Edina Forte u vezi s imenovanjem maternjeg jezika u KS, dužni javnost podsjetiti na neke činjenice.

"Aktuelna većina u Kantonu Sarajevo predvođena Našom strankom i Narodom i pravdom pokušava u obrazovni sistem, mimo svih naučnih i stručnih kriterija, uvesti i mogućnost da jedan učenik izučava sva tri jezika. Nauka kaže da učenik može imati samo jedan maternji jezik, a struka da je to neprovodivo u praksi i da je nemoguće u okviru jednog predmeta učiti tri standarda i tri pravopisa. Da javnost na vrijeme nije prozrela šta joj je stvarna namjera, novoformirana politika bi kao rješenje nametnula fantomski BHS jezik, s ciljem da se postepeno iz Sarajeva izgura bosanski", naveli su u SDA.

Ističu kako vjeruju da iza ovakvih odluka stoji politički i zlonamjerni pokušaj takozvane šestorke ili jednog njenog dijela da se bosanski jezik potisne u drugi plan i da se većini nametne volja manjine.

"SDA poziva trenutne vlastodršce u Kantonu Sarajevo da još jednom razmisle prije nego se opet požele poigrati s temeljnim društvenim vrijednostima kao što su tradicija, kultura i, prije svih, jezik" ,saopćili su.

"SDA se kao politička stranka od svog osnivanja i programski i suštinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i slobodu izbora na području cijele Bosne i Hercegovine. Odlučno smo se borili protiv svake vrste diskriminacije, a sredine u kojima procese vodi SDA ostale su pluralne u svakom smislu. Zahvaljujući demokratskom kapacitetu Stranke demokratske akcije Sarajevo je bilo i ostalo primjer kako i nakon svega što je preživjelo tokom agresije i opsade može biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegovu etničku, religijsku ili jezičku pripadnost. U Bosni i Hercegovini, zajedno s ostalima, žive tri konstitutivna naroda i postoje tri zvanična (službena) jezika i to bosanski, srpski i hrvatski. U skladu s Ustavom i najvišim demokratskim principima svakom građaninu dužni smo osigurati pravo i mogućnost da izabere onaj koji osjeća svojim", saopćeno je iz SDA.