Upitne i poruke
49

SDA: Razočarani smo što je Lavrov prihvatio orden kojim su odlikovani Karadžić i Mladić

Piše: A. D.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
SDA je iznenađena i razočarana da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da primi orden kojim su ranije odlikovani Slobodan Milošević i pravosnažno presuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, kaže se u saopćenju ove stranke.

"Iskusni diplomata kakav je Lavrov ne bi sebi trebao dozvoliti da se nađe u društvu onih koji su osuđeni za najteža krivična odjela sankcionirana međunarodnim pravom, od zločina protiv čovječnosti, do genocida. Poruke koje smo čuli jučer od ministra Lavrova prilikom sastanka sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu bile su ohrabrujuće i pozdravljamo ih. Međutim, primanje odlikovanja u Banjoj Luci baca tamnu sjenku i dovodi u pitanje iskrenost takvih stavova", saopćili su.

Nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti UN-a na rezoluciju kojom se tražila osuda genocida u Srebrenici, primanje odlikovanja u Banjoj Luci još je jedna loša poruka upućena porodicama žrtava genocida i ratnih zločina i Bošnjacima općenito, saopćeno je iz SDA.