BiH
0

SDA: Prestanak mandata Jelića ali ne i potpredsjednika RS-a

FENA
Stranka demokratske akcije (SDABiH) smatra da do donošenja odluke o izboru predsjednika RS-a ovu funkciju treba preuzeti jedan od potpredsjednika manjeg bh. entiteta.

Centralna izborna komisija treba proglasiti prestanak mandata umrlog Milana Jelića, ali ne postoji pravni osnov da se ista odluka donese i za potpredsjednike RS-a, navodi se u saopćenju ove stranke.

SDABiH upozorava da se, osim što je imenovanje Igora Radojičića za vršioca dužnosti predsjednika RS-a bilo apsolutno nezakonito, trend kršenja zakonskih odredbi se i dalje nastavlja.

Pitanje predsjednika RS-a ne tiče se samo stranaka sa srpskim predznakom te su stoga neprihvatljivi svi dogovori o "prevazilaženju novonastale situacije u RS-u" Igora Radojičića s predstavnicima srpskih stranaka u kojima nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata, stav je SDABiH.

SDABiH poziva OHR te Parlamentarnu skupštinu BiH da se aktivno uključi u izbor predsjednika RS-a i spriječi sva nezakonita i antiustavna rješenja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDABiH.