Sjednica Skupštine KS
176

SDA predložila zaključak: Zabraniti zapošljavanja u svim javnim subjektima u Sarajevu

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić danas je kantonalnom organu zakonodavne vlasti predložila da usvoji zaključak kojim se zabranjuje zapošljavanje državnih službenika na određeno i neodređeno vrijeme, kao i imenovanje direktora u svim javnim subjektima u KS.

Biščević-Tokić kazala je kako se u posljednje vrijeme vrši masovno zapošljavanje u javnim organima u KS te je tim povodom predložila skupštinskoj većini da usvoji zaključak kojim se zabranjuje davanje saglasnost za prijem uposlenika u svim javnim subjektima, na određeno i neodređeno vrijeme.

Predložila je i da se obavežu javni subjekti na poništenje javnih konkursa koji su u toku te da se obustave prijemi u radni odnos bez konkursa. Tražila je i da se obustavi interno premještanje zaposlenika, ali i da se obavežu nadležni organi da obustave imenovanje direktora, koji su toku.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) tražio je da ministrica zdravstva KS Amela Sofić kaže građanima kakvim informacijama raspolaže u vezi s koronavirusom s obzirom na stanje u Italiji. Kako kaže, potrebno je da se javnosti kaže šta je poduzeto do sada i kako se građani trebaju ponašati.

"Posebno me zanima izolatorij? U Mostaru je utemeljen u okviru kliničkog centra i smatram da je to neprimjereno jer se tu nalaze pacijenti", rekao je Marić.

Pitanje vezano za koronavirus i spremnost Kantona Sarajevo postavila je ministrici zdravstva KS i zastupnica Naše stranke Nejra Dizdarević.

Zastupnica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović tražila je da joj se dostave informacije o nepotizmu u Vodovodu i kanalizaciji, odnosno da se precizno kaže da li je istina da su tri koljena familijarno zapošljavana u ViK-u.