BiH
0

SDA predložila predsjedništvu BiH da ne prihvati Terzićevu ostavku

NINA
Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da Adnan Terzić treba nastaviti rad na ostvarenju reformi te je predložila Predsjedništvu BiH da ne prihvati njegov zahtjev za razrješenje s funkcije predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Prema riječima potpredsjednice SDA Seade Palavrić, ta je stranka u isto vrijeme zatražila od Terzića da nastavi putem koji vodi pridruživanju BiH euroatlanskim integracijama, što znači, kako je istaknula, da će Tihić glasati protiv Terzićevog razrješenja.

Komentarišući ponašanje parlamentarne većine koja ne želi podržati projekte Vijeća ministara, iako njihovi stranački šefovi sjede u tom vijeću, potpredsjednica SDA kazala je kako ministri utvrde prijedlog zakona i postignu konsenzus, a onda dopuste da njihovi članovi u Parlamentarnoj skupštini BiH zakon "iskasape" svojim amandmanima te unište načela i sve ono što šefovi stranaka dogovore u Vijeću ministara.

"Stoga SDA poziva stranke koje čine parlamentarnu većinu da predsjedavajućem Terziću i Vijeću ministara osiguraju dosljednu podršku u budućem radu", istaknula je Palavrićeva.

Ona je izrazila nadu da će Terzić poslušati stav svoje stranke jer on nije, kako je kazala, osoba koja se lako predaje. Dodala je i da vjeruje kako je Terzić povukao ovakav potez "da bi se parlamentarna većina uozbiljila".