Političar iz Lukavca
963

SDA predložila Irfana Halilagića za novog premijera Tuzlanskog kantona

A. K.
Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Irfan Halilagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli na današnjoj sjednici je donio odluku da mandatar za sastav novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona bude Irfan Halilagić.

Halilagić je rođen 1988. godine, a po profesionalnom opredjeljenju je pravnik. Trenutno je zaposlen u Javnom preduzeću Rad u Lukavcu na poziciji stručnog saradnika za pravne poslove.

Od 2008. godine je aktivan član SDA. Predsjednik je Općinskog odbora SDA u Lukavcu, a ranije je bio kandidat za načelnika ove općine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Kako su naveli iz SDA, prijedlog Halilagića za mandatara predstavlja jednu novu političku paradigmu u Tuzlanskom kantonu, a on je izabran većinom glasova, odnosno njih 15 je bilo za, dok su dva bila suzdržana.

S druge strane, Halilagić je kazao da mu je pripala čast izborom za kandidata za kantonalnog premijera, odnosno mandatara za sastav nove Kantonalne vlade.

"U tom smislu koristim priliku da se zahvalim svom političkom subjektu, odnosno kolegicama i kolegama koji su mi tu čast upriličili. Uradit ću sve što je potrebno da tu privilegiju i čast opravdam na najboli mogući način, u interesu SDA i građana TK", naveo je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ukoliko i zvanično bude izabran za premijera, Halilagić obećava nekoliko konkretnih poteza i mjera, kojima će, kako je istaknuo, skupa sa svojom strankom pokazati da mogu načiniti jedan zaokret i promjenu političke paradigme kada je u pitanju javno-politički život u TK.

"U narednom periodu slijedi nam izbor ministara i sve ono što je zakon naložio", dodao je on.

Tuzlanski kanton u ovom trenutku je bez izvršne vlasti, jer je u ponedjeljak nova skupštinska većina predvođena SDA-om “srušila” raniji saziv vlade koju je predvodio SDP-ov premijer Kadrija Hodžić.

U novoj skupštinskoj većini pored SDA su još i Socijaldemokrate BiH, Demoktartska fronta, Stranka za BiH, nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i Jasmina Lugavić, koja je nakon izbacivanja iz PDA prešla u SDA.

Novi koalicioni partneri još uvijek nisu razgovarali o raspodjeli ministarskih pozicija, a to pitanje bi, kako nam je potvrđeno, trebalo biti otvoreno u narednim danima.

Halilagiću bi predsjednik Skupštine TK u ponedjeljak trebao uručiti mandat, čime će mu biti otvorena mogućnost za predlaganje budućih ministara.