{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA predala liste s imenima kandidata za organe zakonodavne vlasti

9.7.2018. u 10:46
105
210
SDA predala liste s imenima kandidata za organe zakonodavne vlasti
105
SDA predala liste s imenima kandidata za organe zakonodavne vlasti
Foto: N. G./Klix.ba
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac predao je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) liste s imenima kandidata SDA za organe zakonodavne vlasti u BiH.
Kako smo ranije pisali, listu SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u izbornoj jedinici 3 nosi predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić. Listu u izbornoj jedinici 5 nosit će član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić.

Listu za državnu vlast u izbornoj jedinici 1 nosit će ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić. Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Edin Mušić je s entitetskog nivoa sada na državnom pa će tako na ovogodišnjim izborima biti nosilac liste SDA za Zastupnički dom PSBiH u izbornoj jedini 2.

Što se tiče Parlamenta Federacije BiH nosioci listi u izbornim jedinicama 1, 5, 6, 7 i 11 su Asim Kamber (zastupnik u Parlament FBiH), Miralem Galijašević (predsjednik Vlade Zeničko-dobojskog kantona), Mirza Ganić (zastupnik u Parlamentu FBiH), Adnan Efendić (direktor Stambenog fonda KS) i Asim Sarajlić (zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH).

Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba


Na listama za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH naći će se i Sebija Izetbegović (supruga predsjednika SDA i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu), Amor Mašović (zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo), Hamdija Abdić zvani Tigar (vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća), Husein Rošić (predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona)

Nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo bit će aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a na njoj će se između ostalih naći i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i trenutni zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik.

Što se tiče bosanskohercegovačkog entiteta RS, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH iz RS-a bit će ministar civilnih poslova i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, dok će listu za Narodnu skupštinu RS-a nositi ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i potpredsjednik SDA Edin Ramić.

Genjac je kazao novinarima da je SDA, kao "najveća politička stranka i najznačajniji politički subjekt u BiH", predala liste za 39 izbornih jedinica, odnosno za sve izborne jedinice na prostoru cijele BiH, izuzimajući jedino izbornu jedinicu za područje Zapadno-hercegovačkog kantona.

Po njegovim riječima, za sve izborne jedinice, osim izbornih jedinica na području entiteta Republika Srpska za Narodnu Skupštinu RS-a, SDA nastupa samostalno, a za Narodnu skupštinu RS-a nastupa u okviru Koalicije "Zajedno za BiH".

"Na zasebnim kandidatskim listama SDA nalazi se ukupno 462 kandidata, a na svim listama, uključujući zasebne liste i liste gdje nastupamo u koaliciji, ukupno je 555 kandidata Stranke demokratske akcije", kazao je Genjac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: