Spriječio incident
723

SDA: Pozdravljamo državnički nastup Bakira Izetbegovića u Beogradu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
SDA pozdravlja jučerašnji državnički čin člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je jasno poručio da se vanjska politika naše zemlje neće voditi u Beogradu, nego u Sarajevu od strane kolektivnog šefa naše države.

"Iako je najšira bh. javnost pozdravila ovakav postupak, ponovo su se pojavili kvazipolitičari i kvazianalitičari koji, u najmanju ruku, žele da izjednače odgovornost ili, pak, da predsjednika Izetbegovića optuže za incident. Predsjednik Izetbegović je svojom reakcijom spriječio incident u kojem se od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, uz poslušnost člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, pokušao suverenitet BiH u vanjskoj politici prenijeti na susjednu državu, što je neprihvatljivo i zahtijevalo je reakciju predsjednika Izetbegovića. Za jučerašnju situaciju isključivo su odgovorna dvojica članova Predsjedništva BiH kojima je interes susjednih država često preći od interesa vlastite države", piše u saopćenju.

SDA ponavlja da će se o pitanju Kosova, kao i o svim drugim pitanjima vanjske politike BiH, odlučivati u BiH konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH. Tako je bilo do sada, a tako će biti i ubuduće.

"Još jedanput pozivamo susjedne države da s BiH grade odnose na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta države BiH. Na to su se obavezale i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i to je jedini način da ostvare i vlastite interese", zaključuju iz SDA.