Nova vlast u KS
906

SDA potvrdila svoje kandidate za ministre u Sarajevu, Hadžihafizbegović preuzima kulturu

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Za Klix.ba je potvrđeno da je SDA u Kantonu Sarajevo sinoć utvrdila imena budućih ministara u novoj vladi.
Novu vlast u Kantonu Sarajevo činit će SDA kao vodeća stranka koja ima 10 zastupnika u Skupštini, potom SBB (4 zastupnika), DF (3 zastupnika) i jedan zastupnik BOSS-a.

Novi premijer Kantona Sarajevo kao zajednički kandidat, iako se na izborima nalazio na listi SBB-a, bit će Mario Nenadić.

SDA ministri u novom sazivu Vlade će biti: ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar kulture Emir Hadžihafizbegović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša arhitekta Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem. Jedino je još ostala nedoumica da li će ministar za boračka pitanja biti Senad Hasanspahić ili general Fikret Grabovica.

SBB će za ministra unutrašnjih poslova imenovati Ismira Jusku, ali ta stranka još uvijek nije saopćila imena budućih ministara za rad, socijalnu politiku i izbjeglice te ministra obrazovanja, iako se špekuliše određenim imenima.

Demokratska fronta će dobiti ministarstvo zdravstva.

Ranije je najavljeno da bi nova Vlada Kantona Sarajevo trebala biti imenovana do kraja februara, a jedan od prvih zadataka bit će usvajanje budžeta. SBB i DF će u narednim danima saopćiti imena svojih ministara.