Princip 1/1/1
112

SDA potpisala apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog odluke CIK-a

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zastupnici Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH.

Danas je formiran Klub SDA u Zatupničkom domu Parlamenta FBiH, a za predsjednika je izabran Asim Sarajlić. Potom je 27 zastupnika te stranke potpisalo apelaciju Ustavnom sudu na odluku CIK-a.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH 18. decembra usvojila je Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvim uputstvom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice, najavivši pravne mehanizme za ocjenu ustavnosti.

Ipak, predsjednik CIK-a Branko Petrić naglasio je da je odluka donesena u skladu s načelima Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Do 26. decembra Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije zaprimio nijedan zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) koje propisuje raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH prema popisu stanovništva iz 2013. godine.