BiH
46

SDA: Pojedini članovi CIK-a ozbiljno su narušili kredibilitet ove institucije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Današnja odluka Centrale izborne komisije BiH (CIK BiH) koja je u ponovljenom postupku donijela odluke o sankcioniranju i skidanju s liste pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na Lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac je u najmanju ruku sramna, poručuju iz SDA.

"Pojedini članovi Centralne izborne komisije svojim neprofesionalnim ponašanjem uporno preuzimaju i uloge suda, i tužilaštva, pa u konačnici i građana koji biraju. Posao CIK-a nije da opstruira izbore, nego da se bavi njihovim provođenjem u skladu sa zakonom, a da pri tom ne zloupotrebljava svoj položaj i ne prekoračuje ovlaštenja", ISTIČU IZ sda.

Naglašavaju da nakon odluke Apelacionog odjela Suda BiH, kojom su poništene od HDZ-a BiH nametnute i nelegitimne odluke o zabrani učešća Bošnjaka u izbornom procesu u Stocu, pojedini članovi CIK-a dodatno narušavaju kredibilitet i vjerodostojnost institucije koja je zadužena za demokratizaciju izbornog procesa u BiH.

"Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuma, što u konačnici može rezultirati potpunom paralizom rada CIK-a i nemogućnosti ponavljanja izbora u Stocu. Pozivamo članove CIK-a da svoj posao rade profesionalno i nezavisno od svih utjecaja i da vrate kredibilitet instituciji koju zastupaju, te da današnju odluku stave van snage", navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDABiH.