{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA podržava Udruženje roditelja maloljetne djece BiH

F
15.9.2008. u 15:45
0
0
SDA podržava Udruženje roditelja maloljetne djece BiH
0
SDA podržava Udruženje roditelja maloljetne djece BiH
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić obećao je danas podršku svoje stranke nastojanjima Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH na suzbijanju pojave maloljetničke delikvencije u glavnom gradu BiH i šire.
Zukić, jedan od osnivača tog udruženja, danas se na vlastitu inicijativu sastao u Sarajevu s predsjednikom i potpredsjednikom asocijacije Adilom Žigićem i Ramom Kasumovićem.

Oni su, pak, naglasili da je udruženje nestranačka neprofitna organizacija koja želi doći do svog osnovnog cilja - svođenja pošasti barem na mjeru koju je moguće kontrolirati i stoga hoće da kontaktira i sa strankama te s mnogim drugim društvenim segmentima.

Žigić je kazao da Udruženje, uvidom u stanje u bosanskohercegovačkoj porodici u tranzicijskom periodu zemlje, trenutno traga za mogućim uzrocima učestale delikvencije mlade generacije imajući na umu da je prevencija najbolji lijek protiv ovog zla.

Jedan od polaznih stavova je da u današnjim društvenim uvjetima sve više 'obolijeva' relacija roditelj - dijete jer roditelji, u stalnoj potrazi za zaradom, nemaju dovoljno vremena za svoju odgojnu ulogu u porodici pa na njihovu malodobnu djecu sve više utiču ulica i iskrivljene vrijednosti.

Učesnici sastanka smatraju da i mediji u značajnoj mjeri doprinose lošem stanju jer, prema riječima Amira Zukića, često ustupaju prostor i naslovne strane pojedincima koji na osnovu sumnjivo stečenog kapitala uživaju izrazito bolji standard od mnogih članova zajednice, dok promocija pozitivnih vrijednosti i pojedinaca izostaje.

Potpredsjednik Udruženja Ramo Kasumović, primjerom osnivanja kluba Sensei koji njeguje tradicionalne japanske borilačke vještine, ilustrovao je koliko pažnja i vrijeme mladih mogu biti zaokupljeni pozitivnim elementima -uspješnim i nagrađivanim bavljenjem sportskim aktivnostima.

Udruženje roditelja maloljetnje djece u BiH osnovano je u maju nakon sve učestalijih slučajeva maloljetničkog nasilja u Sarajevu i BiH.

Interesovanje roditelja za učlanjivanje stalno raste, a jedan policijski podatak govori da su od 210 registriranih krivičnih djela, 147 počinili maloljetnici.

Udruženje ima 1.630 članova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: