Amir Zukić
0

SDA podržava Udruženje roditelja maloljetne djece BiH

FENA
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić obećao je danas podršku svoje stranke nastojanjima Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH na suzbijanju pojave maloljetničke delikvencije u glavnom gradu BiH i šire.

Zukić, jedan od osnivača tog udruženja, danas se na vlastitu inicijativu sastao u Sarajevu s predsjednikom i potpredsjednikom asocijacije Adilom Žigićem i Ramom Kasumovićem.

Oni su, pak, naglasili da je udruženje nestranačka neprofitna organizacija koja želi doći do svog osnovnog cilja - svođenja pošasti barem na mjeru koju je moguće kontrolirati i stoga hoće da kontaktira i sa strankama te s mnogim drugim društvenim segmentima.

Žigić je kazao da Udruženje, uvidom u stanje u bosanskohercegovačkoj porodici u tranzicijskom periodu zemlje, trenutno traga za mogućim uzrocima učestale delikvencije mlade generacije imajući na umu da je prevencija najbolji lijek protiv ovog zla.

Jedan od polaznih stavova je da u današnjim društvenim uvjetima sve više 'obolijeva' relacija roditelj - dijete jer roditelji, u stalnoj potrazi za zaradom, nemaju dovoljno vremena za svoju odgojnu ulogu u porodici pa na njihovu malodobnu djecu sve više utiču ulica i iskrivljene vrijednosti.

Učesnici sastanka smatraju da i mediji u značajnoj mjeri doprinose lošem stanju jer, prema riječima Amira Zukića, često ustupaju prostor i naslovne strane pojedincima koji na osnovu sumnjivo stečenog kapitala uživaju izrazito bolji standard od mnogih članova zajednice, dok promocija pozitivnih vrijednosti i pojedinaca izostaje.

Potpredsjednik Udruženja Ramo Kasumović, primjerom osnivanja kluba Sensei koji njeguje tradicionalne japanske borilačke vještine, ilustrovao je koliko pažnja i vrijeme mladih mogu biti zaokupljeni pozitivnim elementima -uspješnim i nagrađivanim bavljenjem sportskim aktivnostima.

Udruženje roditelja maloljetnje djece u BiH osnovano je u maju nakon sve učestalijih slučajeva maloljetničkog nasilja u Sarajevu i BiH.

Interesovanje roditelja za učlanjivanje stalno raste, a jedan policijski podatak govori da su od 210 registriranih krivičnih djela, 147 počinili maloljetnici.

Udruženje ima 1.630 članova.