Nelogična odluka
140

SDA: Podrška Novaliću da spriječi nepravičnu raspodjelu novca od akciza

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Stranka demokratske akcije daje punu podršku federalnom premijeru Fadilu Novaliću u njegovim namjerama da spriječi nepravičnu podjelu sredstava prikupljenih od akciza između entiteta i Distrikta Brčko, saopćeno je iz ove stranke.

"Prema svim relevantnim podacima u Federaciji BiH se troši skoro 70 posto goriva na koje se plaća akciza. Prema nelogičnoj i nepravičnoj odluci o raspodjeli sredstava prikupljenih od akciza, koju su podržali kadrovi HDZ-a, Federaciji bi trebalo pripasti samo 59 posto tih prihoda. Indikativno je da su dvoje ministara finansija iz HDZ-a ranije dvaput glasali protiv odluke po kojoj Federacija dobija manje nego joj pripada, a da su mišljenje promijenili nakon sastanka stranačkih rukovodstava HDZ-a i SNSD-a u Lukavici", navodi se u saopćenju.

Ovakvim postupanjem, mimo stava Vlade FBiH, kako ističu, prekršeni su Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, što traži zakonsku odgovornost dvoje ministara finansija.

Podsjetimo, Klix.ba danas je objavio analizu prema kojoj su građani FBiH od ukupnog iznosa od 165 miliona KM prikupljenih prihoda uplatili između 65 i 70 posto, a od tog novca, "političkom matematikom" će dobiti tek 59 posto tog novca.