Zbog milion KM
538

SDA oštro o Vladi KS: Važnija vam je kapela Gavrila Principa nego Memorijalni centar Žuč

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što je Vlada KS odbila amandman SDA o izdvajanju milion KM za finansiranje Memorijalnog centra Žuč, reagirali su iz te stranke i oštro kritikovali Vladu premijera Edina Forte.

Vlada KS odbila amandman Kluba zastupnika SDA, kojim smo tražili da budu osigurana sredstva u iznosu od milion KM, u budžetu za ovu godinu, za projekat «Opsada Sarajeva '92-95 – Memorijalni centar Žuč».

"Iako je ovaj projekat, koji treba da realizira Fond Memorijala, već dogovoren između Općine Novi Grad i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, Vlada KS je bez ikakvog obrazloženja ili argumenta odbila ovaj amandman, dajući jasno do znanja da im Memorijalni centar Žuč nije u prioritetima", navodi se u saopćenju.

Pozivaju Vladu KS da objasni građanima zašto je odbila pružiti finansijsku podršku za Memorijalni centar Žuč, koji je od najvećeg značaja za zaštitu sjećanja na vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

"Podsjećamo da je Vlada KS uložila ogromne napore u promociji projekta obnove kapele za Gavrila Principa kao simbola velikosrpske ideologije, a sada je bez obrazloženja odbila podršku projektu, s ciljem čuvanja sjećanja na Safeta Zajku i heroje Armije BiH koji su odbranili Sarajevo od napada velikosrpskog agresora", zaključuje se u saopćenju.