Svađe oko imenovanja
344

SDA okuplja široku koaliciju u USK nakon neuspjeha A-SDA da formira vlast

Piše: A. D.
Pregovori oko formiranja vlasti u Unsko-sanskom kantonu zapali su u ćorsokak, a glavni razlog je svađa oko raspodjele pozicija. Trenutno se pregovori odvijaju na dva kolosijeka. Jedne, već duže vrijeme vodi A-SDA, a druge odnedavno i SDA.

U posljednje vrijeme održano je niz sastanaka, a pregovore su predvodili Nermin Ogrešević i Rifet Hozanović (A-SDA). Svi su sastanci vođeni sa SDP-om, NB-om, DF-om, SBB-om. Naša stranka u pregovorima ne učestvuje jer ne žele sa A-SDA.

Prošli četvrtak Vlada USK je usvojila odluku o privremenom finansiranju, što definitivno znači da u USK još nema parlamentarne većine.

Razlog za ovakvo nešto je svađa oko raspodjele pozicija. Naime, još 7. novembra Vlada je smijenila sve upravne odbore javnih ustanova.

Nakon toga došlo je do smjene direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje. Konkurs koji je za ovu funkciju raspisan ubrzo je poništen. Prema nezvaničnim informacijama A-SDA je ciljala na ovu poziciju.

Na istoj sjednici kada je usvojeno privremeno finansiranje je poništen konkurs za članove UO Službe za zapošljavanje. Nezvanično A-SDA naišla je na zamjeranje iz drugih stranaka zbog pokušaja preuzimanja ZZO-a ali i preduzeća Šume USK.

Također došlo je i do pokušaja smjene direktora Kantonalne bolnice, no zbog podijeljenosti unutar UO do toga u konačnici nije došlo. Pik na bolnicu navodno je imao SDP.

Trenutnu Vladu koju vodi Mustafa Ružnić (A-SDA) je odmah nakon izbora izglasao stari saziv Skupštine USK. No u novom sazivu Skupštine ima 20 novih zastupnika, a 10 ih je ostalo iz starog saziva

Inače, predsjedavajući skupštine Rasim Pajić (A-SDA) je već za kraj novembra najavljivao završetak konstituirajuće sjednice no toga nema jer nema ni parlamentarne većine. Očekuje se da se sazove sjednica Skupštine radi usvajanja privremenog finansiranja.

Saznajemo da trenutno SDA vodi pregovore pojedinačno sa strankama.

Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK, kazao je za Klix.ba da SDA ne planira biti dio dogovora koje se svode samo na podjelu plijena niti na ovakav način razgovaraju sa drugim strankama.

"A razgovaramo na svim nivoima, što uopće nije tajna. Ipak, u ovom trenutku kadrovska rješenja apsolutno nisu prioritet. Ovih dana prije svega vodimo razgovore o konstituisanju Skupštine u punom kapacitetu kako bi se mogli riješiti tekući problemi, tu prije svega mislim privremeno finansiranje. Ovdje mogu odmah najaviti da će SDA biti maksimalno konstruktiva. Sve ustanove treba da funkcionišu neometano, a budžetski korisnici trebaju imati redovne plate. Nisu oni krivi što su pojedinci od našeg kantona napravili pijacu. Dakle, prvo gorući problemi građana pa tek onda politika", kazao je Musić.

On je istaknuo da je jasno Vlada koju je izglasao stari saziv Skupštine nema većine u novom sazivu, tako da je je njihov naredni korak okupljanje široke koalicije.

"Uz ovakvo usitnjenje naše političke scene, gdje samo SDA ima stabilnu podršku glasača, mi 16 potrebnih zastupnika možemo naći svaki dan. Pitanje je kakva je cijena toga. Ambicija nam je dvotrećinska podrška budućoj vladi, da zatvorimo prostor za sitnu političku trgovinu a otvorimo ga za ozbiljne reformske zahvate", rekao je on.