BiH
0

SDA odbacuje optužbe SBiH

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) odbacuje sve optužbe iz današnjeg saopćenja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u vezi s ponašanjem delegata SDA u Domu naroda Parlamenta FBiH koji nisu podržali Silajdžićev veto na ratifikaciju Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

U saopćenju za javnost SDA je navela da su Silajdžić i njegovi kadrovi u Vijeću ministara BiH imali dovoljno vremena da razmišljaju o implikacijama takvog ugovora prije nego što je potpisan i prošao proceduru Vijeća ministara.

SDA smatra "krajnje neodgovornim i neozbiljnim" problematizirati taj ugovor na samom kraju procesa u fazi ratifikacije.

To samo govori o Stranci za BiH - zaključak je SDA.

U ovoj stranci su uvjereni da su Haris Silajdžić "i njegovi kadrovi u Vijeću ministara, koji su vodili ovaj proces, dobro čitali ovaj ugovor i da znaju kako nema štetnih posljedica za BiH, ali su očigledno odlučili da još jedno pitanje ispolitiziraju kako bi pred lokalne izbore stekli bolju poziciju".

Takvo ponašanje je već viđeno, naglašeno je u saopćenju.

SDA smatra da je taj ugovor u interesu države BiH, da bi štetne političke implikacije nastupile tek da je podržan veto Harisa Silajdžića i da ovim činom Stranka za BiH i njen lider pokazuju kako su im važniji njihovi lični interesi od interesa države BiH.