BiH
0

SDA, NSRZB i HSP uputili zahtjev za smjenu premijera Nikšića

SRNA
Nermin Nikšić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava-Demokratske narodne zajednice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ uputili su danas zajednički zahtjev predsjedniku FBiH Živku Budimiru da razriješi dužnosti premijera FBiH Nermina Nikšića.

Ove stranke smatraju da Nikšić već duže vrijeme "protivustavnim i nezakonitim postupanjem nanosi veliku štetu Federaciji BiH i njenim građanima te stvara nepodnošljivu atmosferu u Vladi".

Kao neke od razloga za smjenu su naveli premijerovo “nezakonito, lično imenovanje direktora Razvojne banke FBiH", zatim "protuzakonito utvrđivanje budžeta FBiH za 2013. godinu", te "neprimjereno opstruisanje rada Vlade Federacije BiH kroz nesazivanje njenih sjednica iako su na čekanju brojna pitanja, više od 60, vrlo značajnih za Federaciju BiH i njene građane", prenijeli su federalni mediji.

Predsjedniku FBiH Živku Budmiru juče je upućen i prijedlog premijera Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi FBiH, kadrova Stranke demokratske akcije, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava.