Treba tragati za rješenjem
0

SDA neće pristati na "Mostar hrvatski stolni grad'"

FENA
"SDA neće pristati na rješenja koja znače ili mogu dovesti do ostvarenja politike 'Mostar hrvatski stolni grad'", jedan je od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA, koja je održana danas u Mostaru.

Kako se navodi u priopćenju iz SDA, Mostar treba biti grad svih stanovnika i Bošnjaka i Hrvata, Srba i ostalih.

"SDA će političkim dogovorom tragati za rješenjem za Grad Mostar na principima prijelaznog Statuta Grada Mostara, jer se temelje na poštivanju daytonskog statusa Mostara kao jedinstvenog grada s više općina", navodi se u saopćenju.

Iz SDA traže da se za Srebrenicu utvrdi poseban status, kao što je to urađeno s Mostarom i Brčko distriktom. Također, iz spomenute stranke zahtijevaju da se svih građanima Srebrenice koji su 1991. godine imali prebivalište u Srebrenici, trajno omogući glasovanje za srebreničke organe vlasti, bez obzira na sadašnje mjesto prebivanja.

"SDA je iznenađena stavom veleposlanika Ruske Federacije, koji se otvoreno svrstao na stranu političara koji negiraju ili minimiziraju genocid u Srebrenici.

Zbog narušenih međuljudskih odnosa raspisuju se izvanredni izbori za SDA Brčko distrikt. Formirano je povjerenstvo koje treba do 15. maja ove godine održati izbore u ovoj organizaciji", navodi se u saopćenju.