BiH
0

SDA neće podržati reforme koje legaliziraju policiju RS-a

FENA
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je da neće podržati predloženu reformu policije koja u potpunosti odstupa od tri evropska principa i legalizira postojeće stanje i ostanak policije RS-a, saopćila je večeras Služba za odnose sa javnošću SDA.

Stranka demokratske akcije podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali smatra da ga je bolje zaključiti bez reforme policije, nego sa ovakvom koja je predložena, saopćeno je.

SDA zahtijeva punu transparentnost i zakonitost u odabiru strateških partnera za elektroenergetski sektor, vodeći računa o najboljem interesu Bosne i Hercegovine. Potrebno je javnosti staviti na uvid dosadašnji tok odabira i izvršiti korekcije radi postizanja boljih rješenja. To uključuje i utvrđivanje boniteta budućih strateških partnera. Do okončanja provjera, neće biti razmatrana odluka o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korištenje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, zaključak je Kolegija.

U povodu najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova, SDA poziva sve relevantne faktore, prije svega međunarodnu zajednicu, da spriječi svaki pokušaj refleksije toga čina na Bosnu i Hercegovinu. Posebno se traži od Vlade RS-a da reagira i spriječi najavljivane proteste tzv. nevladinih organizacija u tom entitetu.

Pitanje nezavisnosti i priznavanja država spada u domen vanjske politike koja je u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine i o tome ne može odlučivati skupština bilo kojeg entiteta.

Neprihvatljivo je da skupština bh. entiteta RS, koji je prema Ustavu multietnički, organizira tzv. Skupštinu pravoslavnih poslanika iz svih zemalja svijeta, osobito u sadašnjim složenim okolnostima kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu.

Pozivi na otcjepljenje RS-a su antiustavni i antidejtonski i SDA ih oštro osuđuje, a organizacijama koje to traže treba zabraniti rad. navodi se u saopćenju.