|

SDA ne vidi svrhu sastanaka kod Čavare, SBB i HDZ ne odustaju od zahtjeva za imenovanjima

SDA ne vidi svrhu sastanaka kod Čavare, SBB i HDZ ne odustaju od zahtjeva za imenovanjima
4
Piše: Er. M.
20.3.2018. u 15:34
132
komentara
4

dijeljenja
SDA ne vidi svrhu sastanaka kod Čavare, SBB i HDZ ne odustaju od zahtjeva za imenovanjima Foto: Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra kako sastanci koalicionih partnera u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare završavaju bez napretka i konkretnih rezultata, zbog čega se niko iz SDA nije pojavio na današnjem sastanku kod entitetskog šefa izvršne vlasti.
Na današnjem sastanku kod predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare pojavili su se funkcioneri iz reda HDZ-a BiH i SBB-a, dok su izostali funkcioneri iz SDA. Riječ je o trećem po redu sastanku kod entitetskog predsjednika organizovanog u povodu prevazilaženja blokade vlasti u FBiH.

Ovim povodom kontaktirali smo šefa Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Ismeta Osmanovića koji nam je rekao kako predsjednik FBiH do sada ništa nije ponudio te da SDA smatra kako se na totalno drugačiji način trebaju koncipirati razgovori koalicionih partnera i da je današnji sastanak trebalo prolongirati.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić ponudio je funkcionerima iz HDZ-a BiH i SBB-a da se do kraja mandata ne bave imenovanjima, odnosno kadroviranjem. Navodno su takvu opciju odbacili predstavnici HDZ-a i SBB-a koji insistiraju da Vlada FBiH završi određena imenovanja.

"Zanimljivo je da naši koalicioni partneri HDZ i SBB sada žele u pojačanom tempu rasporediti niz ljudi na različite pozicije. I to sve u vrijeme kada ulazimo u predizbornu kampanju i bližimo se izborima. To izaziva određene turbulencije unutar Vlade FBiH i Parlamenta FBiH", kazao je Osmanović.

On dodaje da je Novalićev prijedlog veoma koristan i da bi se trebalo ne baviti imenovanjima do izbora koji se održavaju u oktobru ove godine, osim onih koja se moraju izvršiti po sili zakona.

Osmanovića smo pitali i kako komentariše slaganje HDZ-a i SBB-a kada je riječ o zahtjevima za imenovanjima. On je odgovorio da je pomalo iznenađen bliskošću HDZ-a i SBB-a, posebno na nekim kadrovskim pitanjima.

"To se posebno može uočiti na nekim institucijama poput Porezne uprave i Federalne televizije. Tu bi utjecaj politike trebao biti minimalan, a očito je da ove političke stranke žele tu postaviti svoje ljude prije izbora", kazao je Osmanović.

Zaključio je da stav HDZ-a i SBB-a nije dobar i produktivan, odnosno da ne donosi dobro građanima Federacije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (132)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...