BiH
0

SDA: Ne postoji paralela između Kosova i RS-a

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović u posljednje vrijeme daje veoma pogrešne i neodgovorne izjave u kojima pokušava povući paralelu između Kosova i entiteta RS.

"Očigledno u SNSD-u dolazi do panike zbog sve jasnijih i sve korektnijih stavova zvaničnika Republike Srbije o državnosti Bosne i Hercegovine do kojih je došlo nakon nedavne posjete člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Beogradu", saopćeno je iz SDA.

SDA podsjeća Radmanovića i njegovog stranačkog šefa Dodika da se nikada neće moći uspostaviti paralela između pozicije Kosova i entiteta RS.

"Nikakvo "kompenziranje“ nije moguće i RS je i ostat će samo jedan od dva entiteta u BiH. Moralno-historijski razlozi onemogućavaju povlačenje takvih veza i paralela jer je nasilje na Kosovu učinila država Srbija, a u BiH srpska paradržava podržana od države Srbije! Svako nasilno povezivanje pozicije entiteta RS i Kosova može samo voditi novim konfliktima", stoji u saopćenju.

SDA također podsjeća tu dvojicu lidera SNSD-a da se ne može povlačiti nikakva paralela između položaja nekih evropskih regiona i entiteta RS jer ti regioni nisu nastali na genocidu, etničkom čišćenju, zločinima protiv čovječnosti, masovnim grobnicama, rušenju gradova, sela i bogomolja poput entiteta RS.

Osim toga, SDA garantuje da država Bosna i Hercegovina i svi njeni patrioti takav čin nikada ne bi prihvatili i našli bi načina da mu se efikasno suprotstave.

"Nikada Srebrenica neće biti nigdje drugo nego u Bosni i Hercegovini. Kao ni Prijedor, Kozarac, Foča, Višegrad, Bratunac ili bilo koje drugo mjesto u kojem je počinjen zločin nad Bošnjacima u vrijeme agresije na našu zemlju", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

SDA