Potvrđeno
790

SDA najavila veliki programski skup u Sarajevu, Izetbegović predstavlja politiku za naredni period

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) u subotu će održati veliki programski skup u Sarajevu na kojem će biti predstavljeni rezultati rada SDA i politika za naredni period. Prisutnim će se dužim izlaganjem obratiti predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Potpredsjednik SDA Safet Softić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako će u subotu u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu biti organizovane dvije aktivnosti Stranke demokratske akcije.

"U subotu će u 15 sati biti održana sjednica Glavnog odbora SDA. Prije toga je planirano održavanje programskog skupa (13 sati) na kojem bi se trebao obratiti predsjednik SDA Bakir Izetbegović i to dužim izlaganjem u kojem će predstaviti rezultate rada SDA, poglede i stavove SDA u odnosu na aktuelna pitanja te politiku za naredni period", rekao je Softić.

Pored Izetbegovića prisutnim će se na skupu obratiti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić koji će predstaviti rezultate rada centralnog organa državne izvršne vlasti, a na čijem čelu se nalazi. Također, planirano je i obraćanje premijera FBiH Fadila Novalića koji će predstaviti rezultate rada Vlade Federacije BiH.

"Mislim da je planirano da se obrati i Bego Gutić u ime kantonalnih premijera i da predstavi rezultate rada Vlade Tuzlanskog kantona na čijem čelu se nalazio. Na skup je pozvana infrastruktura stranke od općinskog do državnog nivoa i očekujemo veći skup", kazao je Softić.

Softić nam je potvrdio da će Izetbegović u svom izlaganju predstaviti politiku za naredni periodu, kao i politiku koja se tiče izbornog procesa u BiH.

Na pitanje o tome kada bi javnost mogla biti upoznata o imenu kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, Softić je odgovorio da su stranački funkcioneri na posljednjoj sjednici SDA razmatrali ovo pitanje.

"Dogovorili smo određene aktivnosti unutar stranke. To podrazumijeva da se u narednom periodu anketiraju svi općinski odbori u BiH, prošireni načelnicima, vijećnicima i ostalim izabranim kadrom stranke, koji bi napravili strukturu stranačkog kadra. Oni bi se u tajnoj proceduri odlučili za određene preferencije između više kandidata. Naravno, ljudima koji se tajno izjašnjavaju bit će ostavljena mogućnost i da predlože neko novo ime", rekao je Softić.

Zaključio je kako će ova aktivnost biti okončana otprilike za mjesec dana, što znači da bi SDA do kraja aprila trebala saopćiti ime kandidata za člana Predsjedništva BiH.