Nakon raspada Bh. bloka
208

SDA na pragu formiranja nove većine za vlast u Zeničko-dobojskom kantonu

Piše: E. M.
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona (SDA ZDK) ove sedmice održala je razgovore sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) i Strankom za BiH (SBiH), a potpisan je i sporazum o saradnji u svim kantonima na nivou centrala, čime su na pragu formiranja nove većine.

Nakon raspada skupštinske većine koju je predvodila Socijaldemokratska partija, odgovornost za formiranje većine pala je na SDA koja je u ZDK osvojila najviše mandata.

U sedmici na izmaku predstavnici SDA ZDK, koja u Skupštini ima 11 mandata, održali su razgovore s A-SDA i Strankom za BiH, koji su napustili Bh. blok, a rezultat razgovora je potpisan sporazum o saradnji. Sporazum je već ranije potpisan i s HDZ-om koji je dugogodišnji partner SDA u Skupštini ZDK.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK Miralem Galijašević je kazao da su programski ciljevi ovih stranaka slični.

"SDA je na putu da s HDZ BiH, A-SDA i SBiH formira skupštinsku većinu u Zeničko-dobojskom kantonu, a sada slijede operativne aktivnosti", izjavio je Galijašević.

Podsjetimo, raspadanje skupštinske većine u ZDK je nastupilo istupanjem Saveza za bolju budućnost, nakon čega su Bh. blok zbog neozbiljnosti i neodgovornosti napustili i A-SDA i jedan zastupnik Stranke za BiH.

SDA, HDZ, A-SDA i SBiH trenutno imaju 18 zastupnika, koliko im je potrebno za vlast, jer su navodno u međuvremenu na svoju stranu uspjeli pridobiti jednog nezavisnog poslanika.