BiH
20

SDA: Na nivou BiH partneri samo stranke Saveza za promjene

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je danas poslijepodne u Sarajevu, a na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Informacija o implementaciji izbornih rezultata.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović je prije sjednice kazao novinarima da su jučer imali sastanak sa Demokratskom frontom (DF), "tako da se ide u ono što je ranije dogovoreno, po ranijim principima“.

"Sa HDZ-om imamo odranije dogovor. Također, idemo sve kompletno, paralelno", kazao je Izetbegović.

Dodao je da se u ovoj sedmici vidio i sa Draganom Čovićem, a "jučer smo se vidjeli kao dvije radne grupe, DF i SDA".

Upitan hoće li predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bez Milorada Dodika pristati da uđe u vlast, Izetbegović je kazao da što se tiče Čovića, to je pitanje za njega.

"Ono što je on meni kazao jeste da oni neće biti kočnica ničemu, dakle niti će usporavati niti će zaustavljati procese u BiH. Dopustit će da se oni odviju kako treba. Prema tome, ja računam sa HDZ-om i za državnu vlasti i za federalnu i za kantonalne nivoe, svuda gdje ima Hrvata u skupštinama. Prema tome, ja ne vidim da će biti problema", kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje kakva će biti pozicija SNSD-a u Vijeću ministara BiH, ukoliko koalicija "Domovina" uđe u Vladu RS-a, Izetbegović je kazao da će u Vijeću ministara BiH ići onako kako su rekli, sa Savezom za promjene.

"Ako 'Domovina' uđe, a vidjet ćemo da li će, prije svega da li smo dobrodošli, imamo li poziv da uđemo od ovih koji formiraju vlast, a mislim da bi bilo i za njih i za nas dobro da uđemo, mi ćemo biti tu jedan stabilizacijski faktor. Sigurno ćemo se truditi da sve stvari u BiH na svim nivoima što bolje funkcioniraju, da ova situacija u kojoj živi narod već odavno počne na bolje da se mijenja", kazao je Izetbegović.

Mi ćemo, istaknuo je on, ići sa Savezom za promjene, dakle ne sa SNSD-om, na državnom nivou.