Ko je v. d. direktora
58

SDA na jednoj, SBB i HDZ na drugoj strani: Federalni ministri se sukobili zbog Lutrije BiH

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ministri iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) na jednoj strani i ministri iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na drugoj strani ponovo su se verbalno sukobili na sjednici Vlade Federacije BiH. Predmet današnjeg neslaganja bila je Lutrija Bosne i Hercegovine.

Ministri u tehničkom mandatu iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas su se usprotivili odgovoru Vlade Federacije BiH na tužbu bivšeg direktora Lutrije BiH Edhema Pašukana. S ovakvim stavom SDA nisu se složili ministri HDZ-a BiH i SBB-a pa su preglasavanjem usvojili odgovor.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH najglasnija je bila ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović koja je kazala kako je Nadzorni odbor Lutrije BiH postavio Pašukana na mjesto vršitelja dužnosti direktora sve do okončanja procedure. Na odluku Nadzornog odbora Lutrije BiH saglasnost je dao i vladin Ured za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

"Odluka Nadzornog odbora Lutrije BiH zajedno s datom saglasnosti Federalnog ministarstva finansija još u septembru 2018. godine upućena je na Vladu FBiH radi davanja prethodne saglasnosti Nadzornom odboru Lutrije BiH za imenovanje vršioca dužnosti direktora do izbora novog direktora. Vlada FBiH nikada nije donijela predloženu odluku", rekla je Dilberović.

Ona je rekla da je na sjednici Vlade FBiH koja je održana 27. septembra 2018. godine razmatran drugi prijedlog vezan za imenovanje vršitelja dužnosti direktora Lutrije BiH koji je dostavila ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ) BiH i to na prijedlog ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo (SBB).

"Prijedlog je dostavilo Federalno ministarstvo finansija, suprotno svim propisima i to na prijedlog ministrice Đapo. Nejedinstveno, odnosno preglasavanjem unutar Vlade FBiH, donesena je odluka o davanju saglasnosti Nadzornom odboru Lutrije BiH za imenovanje Edite Rokše za vršiteljicu dužnosti direktorice do okončanja konkursne procedure, a najduže do 12 mjeseci", rekla je Dilberović.

Ministri iz reda SDA danas su zauzeli stav kako je Vlada FBiH na apsolutno nezakonit način donijela odluku jer nije postojala nikakva odluka Nadzornog odbora Lutrije BiH, a ni saglasnost Ministarstva finansija FBiH za imenovanje Rokše. Prema podacima dostupnim na internetu Rokša je članica SBB-a, odnosno političke stranke kojoj pripada i ministrica Đapo.

"Šta više, Nadzorni odbor Lutrije BiH donio je 12. septembra 2018. godine odluku kojom je odlučeno da će Edhem Pašukan obnašati dužnost vršitelja dužnosti direktora do okončanja konkursne procedure. Federalno ministarstvo finansija je 19. septembra 2018. godine dalo saglasnost na ovu odluku Nadzornog odbora Lutrije BiH", upozorila je danas Dilberović.

Ministri iz SDA su poručili i da Vlada FBiH nikada nije donijela odluku o razrješenju Edhema Pašukana funkcije direktora Lutrije BiH te da mandat ne prestaje po automatizmu, već donošenjem rješenja o razrješenju od organa koji je izvršio imenovanje.