Ishitrena i štetna odluka
0

SDA: Ministar Suljagić nudi učenicima da "izaberu ništa"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu cijeni da je ishitrena, proizvoljna, štetna i neprihvatljiva posljednja odluka ministra u kantonalnoj vladi Emira Suljagića, u kojoj se između nastavnih predmeta vjeronauka i kultura religija, odnosno historije religija, učenicima sada nudi i treća mogućnost - da ne izaberu nijedan ponuđeni predmet, dakle, da se 'izabere ništa', saopćeno je danas iz tog stranačkog odbora.

Za SDA, ravnoprvan status vjeronauke u školama predstavlja neotuđivo pravo đaka i njihovih roditelja. Uređivanje tog prava ne može biti nadležnost samo jednog ministra, bilo kojoj stranci da on pripada, navedeno je u saopćenju.

"Ministar Suljagić svojim postupcima ignorira i derogira odluke Vlade Kantona, prejudicira zakonska rješenja uzurpirajući pritom isključivu nadležnost Kantonalne skupštine, uvodi pravnu nesigurnost u prostor odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, unosi konfuziju u organizaciju rada odgojno-obrazovnih ustanova, diskriminira roditelje i učenike u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava", naveo je kantonalni Odbor SDA.

Povjerenstvo Kantonalnog odbora SDA zahtijeva od svojih ministara u Vladi Kantona Sarajevo da insistiraju na provođenju Zaključka Vlade Kantona od 20. 05. 2011. godine i važećih zakona i propisa u pogledu na status vjeronauke i kulture religija odnosno historije religija u osnovnim i srednjim školama i tako zaštite dignitet i temeljna prava i građana-roditelja i učenika, ali i Vlade i Skupštine Kantona, saopćeno je.

"Podsjećamo javnost da je u Vladi Kantona Sarajevo donesena odluka o uvođenju kulture religija, odnosno historije religija kao aletarnativnog predmeta vjeronauci, koju su podržali svi ministri u vidu Zaključka Vlade Kantona Sarajevo broj: 02-05-18191-1/11. od 20. 05. 2011. godine.

Ta odluka je dostavljena svim školama u dopisu broj: 11-04-38-sl./11, od 16. 08. 2011. godine te je na temelju toga uslijedilo anketiranje svih učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, odnosno njihovih roditelja, a po rezultatima ankete su već bili formirani rasporedi i fond časova vjeronauke.

Međutim, odmah nakon što su počeli pristizati rezultati o ishodu anketiranja, resorni ministar je, očito osobno nezadovoljan zbog odabira vjeronauke od velikog broja anketiranih roditelja, bez zakonskog uporišta i ignorirajući Zaključak Vlade Kantona, stručne službe resornog Ministarstva, kao i Prosvjetno-pedagoškog zavoda, dopisom broj 11-01-38/sl.11. donio odluku o otvaranju i treće mogućnosti, kojom je u suštini poništio rezultate anketiranja i poigrao se potpisima učenika i njihovih roditelja te naložio školama ponovno anketiranje učenika i roditelja dodajući i treću mogućnost prema kojoj se učenici mogu opredijeliti da ne izaberu nijedan od dva ponuđena predmeta", stoji u saopćenju.

Ministar Suljagić je nekoliko mjeseci ranije uzburkao javnost pozivajući se na argument da "učenici koji ne pohađaju nastavu vjeronauke imaju ocjenu manje“, te da su po tom osnovu diskriminirani. Sada, kada je Zaključkom Vlade konačno bilo riješeno to pitanje, on sam zaboravlja svoju argumentaciju te samostalno i ishitreno omogućava svim zainteresiranim učenicima „da imaju ocjenu manje“, mišljenje je SDA.

Posebno zabrinjava što se resorni ministar, kao organ izvršne vlasti, u svom dopisu školama poziva na zakon koji još nije donesen, direktno prejudicirajući njegov konačni oblik i sadržaj te svojim odlukama koje se primjenjuju na terenu vrši direktan pritisak i na taj način nameće svoje želje i ideje zakonodavnoj vlasti, odnosno Skupštini Kantona, navedeno je.