Raskorak u KS
48

SDA matematički već može smijeniti Konakovića, ali je neizvjesna podrška za novu vladu

Klix.ba
Zastupnici SDA u Skupštini KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici SDA u Skupštini KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni odbor SDA je prije nekoliko dana definitivno poručio da će tražiti smjenu premijera koji je napustio tu stranku Elmedina Konakovića. Najavljeni su razgovori s političkim akterima u Skupštini Kantona Sarajevo, ali još uvijek bez konkretnih koraka.

U međuvremenu je većina stranaka iskazala svoj stav o tome kako će se ponijeti u slučaju da na dnevni red dođe smjena premijera Konakovića, što bi automatski značilo i smjenu Vlade KS i to nepunih osam mjeseci pred opće izbore.

Predsjednik SBB-a je kazao da će zastupnici iz te stranke glasati za smjenu Konakovića, a to je sinoć potvrdio i lider najjače opozicione stranke u Skupštini KS Predrag Kojović (Naša stranka). Kada tome dodamo i glasove zastupnika iz sada već krnjeg Kluba SDA te vjerovatnu podršku SDP-a i DF-a, ali i glasove nekih nezavisnih zastupnika, matematički je to više nego dovoljno za Konakovićevu smjenu.

Međutim, postavlja se pitanje šta dalje, kako formirati novu Vladu KS.

Predsjednik KO SDP-a Damir Mašić za Klix.ba je kazao da će se ta stranka o statusu Konakovića očitovati kada se uputi zvanična inicijativa, što se očekuje od SDA.

"Mi ćemo se očitovati kada se pokrene to pitanje. Nikako nismo zadovoljni radom Vlade KS općenito i nikako ne možemo ni podržati formiranje nove vlasti neposredno pred izbore. Mi čekamo oktobar da pokažemo naše kapacitete. Vrijeme je da se SDA konačno makne, a to će dobro doći i njima, ali i građanima, iako je toj stranci teško da se navikne da bude opozicija nakon 20 godina na vlasti", kazao je Mašić.

Ključni detalj koji u ovom trenutku muči KO SDA je na koji način formirati novu Vladu, odnosno osigurati podršku. Jer, podrška stranaka da se Konaković smijeni ne znači i podršku za novu vlast. Tako bi Kanton Sarajevo mogao doći u jednu bezizlaznu situaciju, kao talac unutarstranačkih previranja.