{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'

F
10.4.2009. u 10:47
0
4
'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'
0
'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'
Općinske organizacije SDA još nisu slale svoje kandidature za predsjednika Stranke, jer je njima krajnji rok za to 25. aprila, a kantonalne i regionalne organizacije trebaju da taj posao završe do 10. maja, izjavio je danas u razgovoru za Fenu o predizbornim i pretkongresnim aktivnostima u ovoj stranci njen generalni sekretar Amir Zukić.
Kongres SDA održat će se 26. maja, a na njemu će se izabrati i novi predsjednik Stranke.

Zukić navodi da je jedna trećina općinskih organizacija SDA već završila izborni proces, koji se inače odvija dobro. Istaknuo je da je velika zainteresiranost članstva, a stranačka baza je veoma aktivna.

- U materijalima za sjednicu Glavnog odbora smo dali da se broj delegata za Kongres određuje prema izbornom rezultatu. Javnost i mediji su više pravili problem na tu temu, nego što je on u suštini bio. Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo da proporcija za izbor delegata Kongresa bude 300 glasova za jednog delegata iz RS-a, 500 glasova za jednog delegata iz Brčkog i 1.000 glasova u Federaciji, kazao je on.

Najavio je da će se naredne subote usvojiti ta odluka, i u sklopu kandidatura za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike, općinske i kantonalne organizacije mogu već tada donositi odluke o imenima i delegatima.

Za sada tri ozbiljna kandidata su najavila da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika SDA. Radi se o aktualnom predsjedniku Sulejmanu Tihiću, zamjeniku predsjednika Adnanu Terziću i potpredsjedniku Bakiru Izetbegoviću

Zukić kaže da je vidna zainteresiranost njih trojice da budu kandidati za predsjednika.

- Oni komuniciraju sa članstvom, iako još nema nijedne zvanične kandidature. Iza 25. aprila očekujemo da pristižu prijedlozi sa terena. U SDA je propisano da za svaku funkciju moraju biti najmanje dva kandidata i mi, za razliku od nekih drugih političkih partija, kroz demokratsku proceduru dolazimo do predsjednika, rekao je on.

U medjima, kroz bombastične naslove, želi se iskazati kako postoji neki sukob između njih, kaže Zukić, te dodaje da su u SDA prošle sedmice vođene veoma dinamične aktivnosti i da je svaki od njih ponaosob svojim konstruktitvnim pristupom dorađivao navedene prijedloge odluka i da se na kraju došlo do zajedničkog rješenja.

- U stalnom radu i komunikaciji između njih trojice nema problema i više se radi o atraktivnim vijestima koje mediji plasiraju zbog svog tiraža, kazao je za Fenu generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: