{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'

F
10.4.2009. u 10:47
0
4
'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'
0
'SDA kroz demokratsku proceduru dolazi do predsjednika'
Općinske organizacije SDA još nisu slale svoje kandidature za predsjednika Stranke, jer je njima krajnji rok za to 25. aprila, a kantonalne i regionalne organizacije trebaju da taj posao završe do 10. maja, izjavio je danas u razgovoru za Fenu o predizbornim i pretkongresnim aktivnostima u ovoj stranci njen generalni sekretar Amir Zukić.
Kongres SDA održat će se 26. maja, a na njemu će se izabrati i novi predsjednik Stranke.

Zukić navodi da je jedna trećina općinskih organizacija SDA već završila izborni proces, koji se inače odvija dobro. Istaknuo je da je velika zainteresiranost članstva, a stranačka baza je veoma aktivna.

- U materijalima za sjednicu Glavnog odbora smo dali da se broj delegata za Kongres određuje prema izbornom rezultatu. Javnost i mediji su više pravili problem na tu temu, nego što je on u suštini bio. Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo da proporcija za izbor delegata Kongresa bude 300 glasova za jednog delegata iz RS-a, 500 glasova za jednog delegata iz Brčkog i 1.000 glasova u Federaciji, kazao je on.

Najavio je da će se naredne subote usvojiti ta odluka, i u sklopu kandidatura za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike, općinske i kantonalne organizacije mogu već tada donositi odluke o imenima i delegatima.

Za sada tri ozbiljna kandidata su najavila da će prihvatiti kandidaturu za predsjednika SDA. Radi se o aktualnom predsjedniku Sulejmanu Tihiću, zamjeniku predsjednika Adnanu Terziću i potpredsjedniku Bakiru Izetbegoviću

Zukić kaže da je vidna zainteresiranost njih trojice da budu kandidati za predsjednika.

- Oni komuniciraju sa članstvom, iako još nema nijedne zvanične kandidature. Iza 25. aprila očekujemo da pristižu prijedlozi sa terena. U SDA je propisano da za svaku funkciju moraju biti najmanje dva kandidata i mi, za razliku od nekih drugih političkih partija, kroz demokratsku proceduru dolazimo do predsjednika, rekao je on.

U medjima, kroz bombastične naslove, želi se iskazati kako postoji neki sukob između njih, kaže Zukić, te dodaje da su u SDA prošle sedmice vođene veoma dinamične aktivnosti i da je svaki od njih ponaosob svojim konstruktitvnim pristupom dorađivao navedene prijedloge odluka i da se na kraju došlo do zajedničkog rješenja.

- U stalnom radu i komunikaciji između njih trojice nema problema i više se radi o atraktivnim vijestima koje mediji plasiraju zbog svog tiraža, kazao je za Fenu generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: