Stav opozicije
50

Sarajevska SDA krivi Trojku zato što je zrak u Sarajevu ponovo bio najzagađeniji na svijetu

B. R.
U SDA smatraju da vlast Kantona Sarajevo ništa nije uradila za smanjivanje zagađenja zraka (Foto: T. S./Klix.ba)
U SDA smatraju da vlast Kantona Sarajevo ništa nije uradila za smanjivanje zagađenja zraka (Foto: T. S./Klix.ba)
Sarajevska SDA krivi vladajuće u glavnom gradu zbog toga što je zrak ponovo zagađen. Smatraju da ništa nisu uradili za rješavanje ovog višedecenijskog problema.
Kako su saopćili iz ove stranke koja je opozicija u Kantonu Sarajevo, u uvodu famoznog i nidokle provedenog programa rada "najbolje vlade ikada" stoji da je to "vlada koja želi da promijeni život građana nabolje, da kanton učini boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i djeca naše djece željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju" te da "poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života podrazumijeva smanjenje zagađenosti zraka".

U tu, kako su konstatovali, obimnu zbirku floskula, kojoj su se divili i neki strani diplomati, ne vjeruju ni oni koju su je pisali.

"Koliko su uspješni Trojkini (NiP, SDP i NS) programi i strategije najbolje potvrđuje jučerašnji izvještaj o indeksu kvaliteta zraka, prema kojem je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu, prvi na neslavnoj listi koja pripada isključivo azijskim gradovima. Sarajevo je evropska prijestolnica, čiji građani također umiru u smogu, izloženi negativnim utjecajima na zdravlje, koji naročito pogađaju trudnice, djecu i starije osobe", istakli su. 

Sarajevska SDA tvrdi da Vlada Kantona Sarajevo, kako su naglasili, ne zasjeda, ne predlaže, niti provodi ikakve mjere na smanjenju zagađenja, iako se Trojka pompezno kitila centrom za upravljanje kvalitetom zraka pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

"Postoji li danas taj centar? Koje su mu aktivnosti? Ko su njegovi stručnjaci i ko njima rukovodi? Da li je nadležnog ministra (Envera) Hadžiahmetovića također 'progutao' smog", pitali su.

Kako su naveli, umjesto boljim mjestom za život, Trojka je Sarajevo učinila gradom bez zraka, čiji građani su nakon pandemije koronavirusa dodatno izmučeni disajnim tegobama.

"Tokom proteklog mandata, vlast po pitanju zagađenosti nije uradila ništa, osim što je njen rastrošni premijer (Edin Forto) na kraju ukinuo subvencije za grijanje i dodatno otežao problem. Vođe Trojke Kanton Sarajevo su ostavili u rasulu, pa usljed iscrpljujućih stranačkih kalkulacija i kadrovskih kombinatorika, mjesecima nakon izbora nema ko da zakaže vanrednu sjednicu, proglasi adekvatne mjere i upravlja krizom", istakli su.

Iz sarajevske SDA su poručili da je to jedini rezultat kantonalnog "liderisanja" po principu: NiP-ovom predsjedniku Elmedinu Konakoviću i Forti državna ministarstva i stolice, a Sarajlijama sumpordioksid i PM čestice.

Zagađen zrak je problem koji dugo postoji u Sarajevu i vrlo malo se radilo na njegovom rješavanju poslije posljednjeg rata, pa i onda kada je na vlasti u Kantonu Sarajevo bila SDA. Najviše za rješavanje ovog problema je urađeno prije Zimskih olimpijskih igara 1984. kada je urađena velika gasifikacija i kada je poboljšan javni prijevoz, što je značilo i uspostavljanje trolejbuskog prijevoza.

Značajnije mjere za smanjivanje zagađenja zraka ponovo su nedavno poduzete, a to se prije svega odnosi na poboljšanje javnog prijevoza, utopljavanje građevina kantonalnih institucija i subvencioniranje korištenja energenata za grijanje, koji su ekološki prihvatljiviji.