|

SDA: Kolinda mora znati da nikada neće ostvariti ciljeve Praljka i njegovih mentora

SDA: Kolinda mora znati da nikada neće ostvariti ciljeve Praljka i njegovih mentora
282
A. P.
1.12.2019. u 13:05
115
komentara
282

dijeljenja
SDA: Kolinda mora znati da nikada neće ostvariti ciljeve Praljka i njegovih mentora Foto: K. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije u današnjem saopćenju za javnost poručila je da je odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović "još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini".
"Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima", poručili su iz SDA.U saopćenju podsjećaju da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

"Odavanje počasti takvoj figuri znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH, koju vrlo dobro razumijemo. Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja", navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.
Prijavi grešku


Komentari (115)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...