|

SDA je dobila skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno, ali će svi dobiti isto parče vlasti

SDA je dobila skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno, ali će svi dobiti isto parče vlasti
119
Piše: S. H.
14.5.2019. u 21:19
177
komentara
119

dijeljenja
SDA je dobila skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno, ali će svi dobiti isto parče vlasti Zastupnici DF-a i SBB-a u državnom parlamentu (Foto: D. S./Klix.ba)
Težak je koalicioni hljeb, barem ako je suditi po cijeni koju SDA plaća "poturajući" leđa za čvrsti probosanski blok vlasti na državnom nivou.
Iako su sami mogli formirati vlast sa SNSD-om i HDZ-om i strankama koje predvode, iz SDA poručuju da su željeli ojačati probosanski patriotski blok te u vlast pored DF-a uvode i SBB.

S obzirom na to da su resori davno podijeljeni i da je poznato da je SDA dobila tri ministarske pozicije, sada je jasno, čitajući reakcije iz te stranke, ali i izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, da će SDA velikodušno po jedno ministarstvo ustupiti i SBB-u i DF-u.

Izvjesno je da će SBB dobiti ministarstvo sigurnosti, a DF ministarstvo odbrane. Tako će SDA uzeti ministarstvo vanjskih poslova i neku od četiri pozicije zamjenika ministara. Takav rasplet i dogovor teško se mogao naslutiti nakon izbora.

SDA je za Parlamentarnu skupštinu osvojila ukupno 252.000 glasova, što joj je donijelo šest direktnih i dva kompenzacijska mandata. Osvojili su skoro duplo više glasova nego SBB i DF zajedno.

SBB je za isti nivo osvojio 67.599 glasova (2 mandata), dok je DF osvojio 96.174 glasa (3 mandata).

Tako će sada, uprkos izbornom rezultatu, pa čak i prošlim iskustvima, SDA značajan dio kolača u vlasti prepustiti SBB-u i DF-u, tačnije, svi će imati jednak broj ministarskih pozicija.
Prijavi grešku


Komentari (177)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...