Sulejman Tihić
0

"SDA izborni pobjednik i najjača bh. politička stranka"

Sarajevo-x.com
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je sinoć na pres-konferenciji u Sarajevu kako je ova stranka izborni pobjednik na lokalnim izborima, te da je vratila poziciju najjače bh. političke stranke.

Prema prvim preliminarnim rezulatima, SDA ima 38 općinskih načelnika, što predstavlja bolji rezulat u odnosu na lokalne izbore 2004. godine kada je ova stranka pobjedila u 32 općine FBiH.

Prema Tihićevim riječima, još je neizvjesna situacija u Goraždu, gdje su SDA i SBiH izjednačeni po broju glasova i gdje će najvjerovatnije odlučiti glasovi iz inozemstva.

U Srebrenici kandidat SDA bilježi 75 posto glasova, a ostatak pripada kandidatu SDP-a.

Prema podacima kojima raspolaže SDA, u Kantonu Sarajevo ova je stranka osvojila šest načelničkih pozicija (Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš)

U Tuzlanskom kantonu SDA bilježi devet osvojenih načelničkih pozicija, a najveće povećanje ostvareno je u Srednjobosanskom kantonu gdje, prema preliminarnim rezultatima, ova stranka ima osam načelnika, u odnosu na pet koliko je osvojila na izborima 2004. godine.

Prema raspoloživim pokazateljima, u Zeničko-dobojskom kantonu kandidati SDA osvoijili su osam načelničkih pozicija.

Prema preliminarnim rezultatima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu SDA je potvrdila pozicije u Konjicu i Jablanici, a u Gradu Mostaru ova stranka bilježi znatno poboljšanje, gdje je osvojila oko dvije trećine glasova bošnjačkog biračkog tijela.

U Bosanskopodrinjskom kantonu SDA bilježi pobjedu u općinama Pale-Prača i Ustikolina, dok je u Goraždu ishod izbora još neizvjestan.

U Unsko-sanskom kantonu pobjeda SDA zabilježena je u Sanskom Mostu, Ključu i Bužimu, dok za ostale općine još nema konačnih rezultata.

I u svim drugim kantonima, kako je pojasnio Tihić, SDA bilježi porast osvojenih glasova, a kako se očekuje, u Brčkom će ova stranka zadržati poziciju koju je imala i na prethodnim izborima.

Tihić je ocjenio kako je, generalno, ostvaren bolji rezultat, nego što je bilo na prethodnim izborima 2004. godine, čime je "SDA vratila poziciju ubjedljivo najjače bh. stranke".