Zahtjev Vladi FBiH
1.2k

SDA: Istražiti kupovinu respiratora, sve nabavke moraju biti javne i transparentne

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Stranke demokratske akcije povodom afere nabavke 100 kineskih respiratora danas je saopćeno da sve nabavke koje se finansiraju javnim novcem moraju biti javne, moraju se poštovati zakonske procedure i pratiti princip transparentnosti.
"Nabavka respiratora, za kojima u vrijeme pandemije koronavirusa vlada enormna potražnja na svjetskom tržištu, predstavlja vitalnu potrebu medicinskog sistema u Federaciji BiH. Stranka demokratske akcije očekuje ubrzano provođenje istrage po pitanju nabavke stotinu respiratora", dodali su.

SDA zahtijeva od Vlade Federacije BiH da u što hitnijem roku uredbom ili drugom vrstom propisa definiše ubrzan i transparentan proces nabavki tokom trajanja stanja prirodne nesreće, kako bi se izbjeglo ponavljanje situacija koje dovode u pitanje povjerenje javnosti u institucije.

Podsjetimo, 100 kineskih respiratora Vlada FBiH je putem firme "FH Srebrena malina" platila 10,5 miliona KM.

Portal Klix.ba došao je u posjed faksimila carinske deklaracije o plaćenim respiratorima iz Kine za koje je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ovlastio poljoprivredno gazdinstvo "FH Srebrena malina" TV voditelja Fikreta Hodžića.

U istragu su uključeni službenici SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo.