{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA insistirala na raspravi o Lagumdžijinoj smjeni, tačka skinuta s dnevnog reda

23.10.2012. u 11:11
31
77
SDA insistirala na raspravi o Lagumdžijinoj smjeni, tačka skinuta s dnevnog reda
31
Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas nije bila inicijativa za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, jer ju je predlagač, SNSD, povukao s dnevnog reda.
Zastupnici iz SDA su odmah na početku sjednice zatražili izjašnjavanje Doma o skidanju tačke s dnevnog reda, insistirajući da Poslovnik tako nalaže.

"Ukoliko SNSD nije povukao inicijativu, jedino ovaj Dom se može očitovati o skidanju ove tačke s dnevnog reda, tako da to i tražim", insistirao je Asim Sarajlić, šef Kluba poslanika SDA.

Predsjedavajući Doma Božo Ljubić je potom objasnio kako je na Klubu jednoglasno zaključeno da su se stekli uvjeti da se tačka o Lagumdžijinoj smjeni skine s dnevnog reda.

Iz SNSD-a, koji je i predlagač inicijative za Lagumdžijinu smjenu, su potvrdili da povlače inicijativu, obrazlažući da onaj ko podnese inicijativu ima pravo i da je povuče. Iz SNSD-a su ranije kazali kako tačku povlače zbog obimnosti dnevnog reda današnje sjednice te da traže posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati i glasati o Lagumdžijinoj smjeni.

"Ovo se nije dešavalo ranije. Podsjećamo da je i SDA povlačila inicijativu. To je praksa. Ako neko predloži tačku, ima pravo i da je povuče. Povlačimo taku jer su se i stranke iz RS-a opametile, onaj ko da bolju ponudu naš je partner", rekao je Milorad Živković, poslanik iz SNSD-a.

Nakon što je SNSD sa današnjeg dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma BiH povukao svoju inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, reagovali su i iz Stranke za BiH.

"Dom će odlučivati kad će to biti razmatrano i hoće li biti razmatrano, ali želim nešto reći. Zaista molim i upozoravam aktere, da ne kažem kompozitore, ove šestomjesečne agonije, da to komponovanje i prekomponovanje napokon okončaju. Proizveli su institucionalnu blokadu BiH, kako je definira Milorad Dodik. On naravno propušta reći da je i on jedan od aktera, a i da je on praktično čovjek koji upravlja ovim procesom. Upozoravam izborne pobjednike da nakon dvije godine potpunog nerada, koji je kuluminirao blokadom inistitucija BiH, okončaju ovo i da se konačno počne raditi", rekao je Beriz Belkić, zastupnik iz Stranke za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: