Predstavnički dom PS BiH
31

SDA insistirala na raspravi o Lagumdžijinoj smjeni, tačka skinuta s dnevnog reda

Piše: E.G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta BiH danas nije bila inicijativa za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, jer ju je predlagač, SNSD, povukao s dnevnog reda.

Zastupnici iz SDA su odmah na početku sjednice zatražili izjašnjavanje Doma o skidanju tačke s dnevnog reda, insistirajući da Poslovnik tako nalaže.

"Ukoliko SNSD nije povukao inicijativu, jedino ovaj Dom se može očitovati o skidanju ove tačke s dnevnog reda, tako da to i tražim", insistirao je Asim Sarajlić, šef Kluba poslanika SDA.

Predsjedavajući Doma Božo Ljubić je potom objasnio kako je na Klubu jednoglasno zaključeno da su se stekli uvjeti da se tačka o Lagumdžijinoj smjeni skine s dnevnog reda.

Iz SNSD-a, koji je i predlagač inicijative za Lagumdžijinu smjenu, su potvrdili da povlače inicijativu, obrazlažući da onaj ko podnese inicijativu ima pravo i da je povuče. Iz SNSD-a su ranije kazali kako tačku povlače zbog obimnosti dnevnog reda današnje sjednice te da traže posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati i glasati o Lagumdžijinoj smjeni.

"Ovo se nije dešavalo ranije. Podsjećamo da je i SDA povlačila inicijativu. To je praksa. Ako neko predloži tačku, ima pravo i da je povuče. Povlačimo taku jer su se i stranke iz RS-a opametile, onaj ko da bolju ponudu naš je partner", rekao je Milorad Živković, poslanik iz SNSD-a.

Nakon što je SNSD sa današnjeg dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma BiH povukao svoju inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, reagovali su i iz Stranke za BiH.

"Dom će odlučivati kad će to biti razmatrano i hoće li biti razmatrano, ali želim nešto reći. Zaista molim i upozoravam aktere, da ne kažem kompozitore, ove šestomjesečne agonije, da to komponovanje i prekomponovanje napokon okončaju. Proizveli su institucionalnu blokadu BiH, kako je definira Milorad Dodik. On naravno propušta reći da je i on jedan od aktera, a i da je on praktično čovjek koji upravlja ovim procesom. Upozoravam izborne pobjednike da nakon dvije godine potpunog nerada, koji je kuluminirao blokadom inistitucija BiH, okončaju ovo i da se konačno počne raditi", rekao je Beriz Belkić, zastupnik iz Stranke za BiH.