Bez konkretnih rezultata
86

SDA i SNSD spremni da spuste loptu, dogovor o predsjedavajućem Vijeća ministara u februaru

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu su se danas sastale delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i razgovarale o procesu uspostave vlasti na nivou Bosne i Hercegovine. Jedini dogovor koji je postignut jeste da se u februaru naprave konkretni koraci u imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara i raspodjeli ministarstava.

Zajednički je konstatirano da organe državne vlasti trebaju formirati stranke koje su na proteklim izborima u oba entiteta osvojile najveće povjerenje građana te da u tom pravcu treba nastaviti razgovore s ciljem uspostave efikasnih izvršnih organa Bosne i Hercegovine.

"Iskazali smo spremnost da zajedno učestvujemo u radu novog Vijeća ministara, otvorili smo određena pitanja u kojima se slažemo, kao što je put BiH ka EU, saradnja na poboljšanju odnosa između susjednih zemalja, rad u pogledu ljudskih prava i dogovorili smo da se sastanemo početkom februara da bismo detaljnije razgovorali u pogledu imenovanja Vijeća ministara i oko raspodjele ministarstava s našim koalicionim partnerima. Danas o tome nismo razgovorali, dogovoreno je samo da stvari treba ubrzati. Pitanje MAP-a ćemo također otvoriti u februaru. Postoji spremnost da se spusti lopta da uđemo ozbiljno u implementaciju izbornih rezultata i pokažemo spremnost i ozbiljnost da imenujemo mandatara Vijeća ministara. U februaru ćemo napraviti konkretne poteze u tom pravcu", kazao je Adil Osmanović (SDA).

Istaknuto je također da ima pitanja oko kojih u dvije stranke postoji saglasnost, ali i onih oko kojih se vjerovatno nikada neće složiti.

"Nije dobro što postoji blokada u Predsjedništvu BiH.Postoje određena pitanja oko kojih se trajno nećemo složiti, ali pri implementaciji izbornih rezultata treba poštovati volju birača. Ukoliko se nastavi s blokadom i uslovljavanjem, jedno od pitanja o kojem ćemo razgovarati bit će i pitanje kolegija Zastupničkog doma BiH. Do izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara Zastupnički dom Parlamenta BiH ne treba da zasjeda i nema šta da radi", rekao je Staša Košarac (SNSD).

Sastanku iz uz ime SNSD-a prisustvovali Nebojša Radmanović, Nikola Špirić i Staša Košarac, dok su delegaciju SDA činili Denis Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić.