Održan sastanak
3

SDA i SNSD se ne mogu dogovoriti koliko će ko dobiti državnih ministarstava

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Delegacije SNSD-a i SDA na današnjem sastanku nisu uspjele postići dogovor o načinu raspodjele ministarstava u Vijeću ministara BiH, kao ni o NATO integracijama naše zemlje.

Član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je održan još jedan sastanak o konstituisanju vlasti na nivou institucija BiH, ocjenjujući da je danas sastanak bio korektan. Kako kaže, potvrđeno je da se ispoštuje izborna volja građana BiH.

"Treba prestati uslovljavati. Na tome treba stati, jer u protivnom će i SNSD tražiti druge modele", kazao je Košarac.

On je istakao da je prošao rok upotrebe ministara koji se trenutno nalaze u tehničkom mandatu u Vijeću ministara BiH. Ponovio je da SNSD ostaje pri stavu da tri ministra trebaju biti iz reda Srba, tri iz reda Bošnjaka i tri iz reda Hrvata.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Košarac je kazao da u tom pogledu ne postoji saglasnost, ali da će se o tome razgovarati u daljem periodu. SNSD-ov funkcioner rekao je da je neophodno u razgovore uključiti i trećeg partnera.

"Smatramo da budući format sastanka mora biti finalna verzija onoga što će se verifikovati kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH", kazao je Košarac.

Danas nije bilo razgovora o raspodjeli resora s obzirom na to da sastanku nisu prisustvovali predstavnici HDZ-a. Objasnio je da su sastanci ranije dogovoreni i da uopće nije problematično što HDZ danas nije bio na sastanku u Sarajevu, a SNSD u Mostaru.

Košarac nije želio govoriti o "drugim modelima", a na pitanja novinara da li će SNSD sutra prisustvovati tematskoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH on je odgovorio da neće zbog ranije zauzetog stava kako se prvo treba imenovati mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Razumijemo Borjanu Krišto, ali ja tvrdim da ne postoje valjani razlozi i materijali, a ni političke prilike da se održi sjednica. Još se ne zna ko je vlast, a ko opozicija", rekao je Košarac.

Novinari su ga pitali da li je on glavni kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a on je odgovorio da nema tu informaciju i da smatra kako je još mlad da bude imenovan na tu poziciju.

Košarac je rekao da su predstavnici SDA informisali delegaciju SNSD-a kako se vode pregovori o ulasku DF-a u vlast na državnom nivou.

Zamjenik predsjednika SDA i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je kako je SDA opredijeljena da se što prije dođe do formiranja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

On je rekao da je najviše vremena na današnjem sastanku potrošeno na objašnjavanju kako se moraju poštivati zakoni ove zemlje i da se Prvi godišnji nacionalni plan (ANP) mora dostaviti, međutim da SDA nije naišla na razumijevanje od SNSD-a.

Kako kaže, postoje neslaganja vezana za broj ministarstva koja trebaju dobiti pripadnici konstitutivnih naroda. Istakao je da je do sada bila praksa da stranka koja ima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pored toga dobije dva ministarstva, što SNSD odobija.

Osmanović je rekao da ne vidi da postoje ikakva uslovljavanja SDA s obzirom na to da ova stranka traži samo da se poštuje Ustav BiH i zakoni poput Zakona o odbrani BiH. Poručio je SNSD-u da ukoliko imaju "plan B", da to bude u skladu s ustavima i zakonima.

Što se tiče ulaska drugih stranaka u vlast, Osmanović je kazao da je SDA potpisala sporazum sa DF-om i da očekuje kako će se ovim strankama pridružiti i druge probosanske stranke.

"Ima naznaka da će se još neke političke stranke priključiti SDA i DF-u", rekao je Osmanović.

Istakao je da DF može predložiti ministre iz bilo koje kvote: "Na nama je da dalje to dogovorimo s koalicionim partnerima".