{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima

F
17.9.2007. u 18:20
0
0
SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima
0
SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima
Povodom sutrašnjeg nastavka razgovora o reformi policije te s ciljem pravilnog informiranja javnosti, SDA i SBiH ostaju pri stavu da reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima i ekspertnim izvještajima, uključujući Martensov plan i Izvještaj Direkcije za reformu policije, stoji u zajedničkom saopćenju SDA i SBiH.
Oni smatraju kako samo ovakav pristup može osigurati ispunjavanje tri evropska principa, kao i funkcionalnu i profesionalnu policiju na cijelom teritoriju BiH.

Javnosti se, smatraju oni, već neko vrijeme pokušava prezentirati teza o jednakoj odgovornosti svih strana za nepostizanje dogovora o reformi policije.

Ovakve optužbe ne odgovaraju činjenicama, s obzirom da stranke iz RS-entiteta već više od tri godine odbijaju i opstruiraju sve planove i izvještaje nezavisnih domaćih i međunarodnih eksperata, sve izjave i stavove međunarodnih zvaničnika, pa čak i dogovore koje su ratifikovala oba entitetska parlamenta, stoji u saopćenju.

-Neobjašnjivi su razlozi zbog kojih je OHR napustio sve ove projekte i odstupio od svih stavova koje je međunarodna zajednica konstantno i konzistentno zagovarala duže od tri godine. Jedino opravdanje za ovaj preokret te za odstupanje od tri evropska principa je pozivanje na "situaciju u regionu", koja ne može i ne smije biti prepreka funkcionalnoj policiji u BiH, smatraju predstavnici SDA i SBiH.

Oni objašnjavaju kako OHR-ov Protokol i insistiranje na njemu također krši Rezoluciju Evropskog parlamenta iz marta ove godine, koja se jasno poziva na sve ranije postignute dogovore i izvještaje te eksplicitno nalaže usvajanje Izvještaja Direkcije, uključujući demarkaciju lokalnih policijskih oblasti na "osnovu operativne efikasnosti i održivosti te na demografskim, društvenim, ekonomskim i sigurnosnim faktorima, umjesto na administrativnim granicama".

Stranka za BiH i SDA, stoga, insistiraju da OHR ispoštuje obaveze iz ove Rezolucije te da ostane doslijedan stavovima međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: