{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima

F
17.9.2007. u 18:20
0
0
SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima
0
SDA i SBiH: Reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima
Povodom sutrašnjeg nastavka razgovora o reformi policije te s ciljem pravilnog informiranja javnosti, SDA i SBiH ostaju pri stavu da reforma policije mora biti bazirana na već postignutim dogovorima i ekspertnim izvještajima, uključujući Martensov plan i Izvještaj Direkcije za reformu policije, stoji u zajedničkom saopćenju SDA i SBiH.
Oni smatraju kako samo ovakav pristup može osigurati ispunjavanje tri evropska principa, kao i funkcionalnu i profesionalnu policiju na cijelom teritoriju BiH.

Javnosti se, smatraju oni, već neko vrijeme pokušava prezentirati teza o jednakoj odgovornosti svih strana za nepostizanje dogovora o reformi policije.

Ovakve optužbe ne odgovaraju činjenicama, s obzirom da stranke iz RS-entiteta već više od tri godine odbijaju i opstruiraju sve planove i izvještaje nezavisnih domaćih i međunarodnih eksperata, sve izjave i stavove međunarodnih zvaničnika, pa čak i dogovore koje su ratifikovala oba entitetska parlamenta, stoji u saopćenju.

-Neobjašnjivi su razlozi zbog kojih je OHR napustio sve ove projekte i odstupio od svih stavova koje je međunarodna zajednica konstantno i konzistentno zagovarala duže od tri godine. Jedino opravdanje za ovaj preokret te za odstupanje od tri evropska principa je pozivanje na "situaciju u regionu", koja ne može i ne smije biti prepreka funkcionalnoj policiji u BiH, smatraju predstavnici SDA i SBiH.

Oni objašnjavaju kako OHR-ov Protokol i insistiranje na njemu također krši Rezoluciju Evropskog parlamenta iz marta ove godine, koja se jasno poziva na sve ranije postignute dogovore i izvještaje te eksplicitno nalaže usvajanje Izvještaja Direkcije, uključujući demarkaciju lokalnih policijskih oblasti na "osnovu operativne efikasnosti i održivosti te na demografskim, društvenim, ekonomskim i sigurnosnim faktorima, umjesto na administrativnim granicama".

Stranka za BiH i SDA, stoga, insistiraju da OHR ispoštuje obaveze iz ove Rezolucije te da ostane doslijedan stavovima međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: