{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA i SBiH protiv Kuzmanovićeve deklaracije

F
19.3.2009. u 18:13
0
1
SDA i SBiH protiv Kuzmanovićeve deklaracije
0
SDA i SBiH protiv Kuzmanovićeve deklaracije
Deklaraciju o eventualnim ustavnim promjenama u BiH i interesima RS-a u tom procesu, koju je pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, neće podržati poslanici SDA i Stranke za BiH (SBiH), a svoj konačan stav nisu iznijeli ni SDS i SRSRS-a.
Osim za poslanike SNSD-a, deklaracija je u sadašnjoj radnoj verziji prihvatljiva i za poslanike PDP-a, rečeno je danas nakon četvrtog i završnog kruga konsultacija predsjednika entitetskog parlamenta Igora Radojičića, šefova poslaničkih klubova i predstavnika entitetskog predsjednika.

Stav Stranke za BiH jest da zbog konceptualnih razlika ne može podržati deklaraciju, dok iz istih razloga poslanici SDA nisu ni učestvovali u današnjim konsultacijama.

Poslanik SBiH Muharem Murselović je, iznoseći primjedbe na Kuzmanovićevu deklaraciju, naglasio da tekst tog dokumenta zagovara jačanje RS-a, a ne BiH.

- Ništa ne ide u korist države nego u obrnutom pravcu, da RS postane država, kazao je Murselović.

Govoreći o radnoj verziji teksta deklaracije, Radojičić je rekao da je glavna osnova cijelog dokumenta da je RS "neosporna kao teritorijalna jedinica", a dato je "više preporuka koje se odnose na drugi entitet".

- Teritorijalno preuređenje Federacije BiH je prioritet zbog disfunkcionalnosti na tom dijelu teritorije BiH, kaže Radojičić.

On je potvrdio da su iz Kuzmanovićevog teksta deklaracije brisane odrednice koje su govorile da u BiH "postoje entiteti/jednice", tako da sada ostaje samo, kako je naveo, entiteti, a nema ni tumačenja da je BiH federalna ili na neki drugi način definirana država.

O deklaraciji bi se poslanici trebalo da izjasne 25. marta u nastavku posebne sjednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: