BiH
0

SDA i SBiH protiv Kuzmanovićeve deklaracije

FENA
Deklaraciju o eventualnim ustavnim promjenama u BiH i interesima RS-a u tom procesu, koju je pripremio predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, neće podržati poslanici SDA i Stranke za BiH (SBiH), a svoj konačan stav nisu iznijeli ni SDS i SRSRS-a.

Osim za poslanike SNSD-a, deklaracija je u sadašnjoj radnoj verziji prihvatljiva i za poslanike PDP-a, rečeno je danas nakon četvrtog i završnog kruga konsultacija predsjednika entitetskog parlamenta Igora Radojičića, šefova poslaničkih klubova i predstavnika entitetskog predsjednika.

Stav Stranke za BiH jest da zbog konceptualnih razlika ne može podržati deklaraciju, dok iz istih razloga poslanici SDA nisu ni učestvovali u današnjim konsultacijama.

Poslanik SBiH Muharem Murselović je, iznoseći primjedbe na Kuzmanovićevu deklaraciju, naglasio da tekst tog dokumenta zagovara jačanje RS-a, a ne BiH.

  • Ništa ne ide u korist države nego u obrnutom pravcu, da RS postane država, kazao je Murselović.

Govoreći o radnoj verziji teksta deklaracije, Radojičić je rekao da je glavna osnova cijelog dokumenta da je RS "neosporna kao teritorijalna jedinica", a dato je "više preporuka koje se odnose na drugi entitet".

  • Teritorijalno preuređenje Federacije BiH je prioritet zbog disfunkcionalnosti na tom dijelu teritorije BiH, kaže Radojičić.

On je potvrdio da su iz Kuzmanovićevog teksta deklaracije brisane odrednice koje su govorile da u BiH "postoje entiteti/jednice", tako da sada ostaje samo, kako je naveo, entiteti, a nema ni tumačenja da je BiH federalna ili na neki drugi način definirana država.

O deklaraciji bi se poslanici trebalo da izjasne 25. marta u nastavku posebne sjednice.