Saznaje Klix.ba
43

SDA i HDZ približili stavove, izbori za Mostar najvjerovatnije u februaru 2021. godine

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara trebali bi nakon 2008. godine ponovo biti održani u februaru naredne, 2021. godine.

Iako dinamika stranačkih odnosa između SDA i HDZ-a ne ide u prilog postizanju dogovora, posljednja presuda Suda u Strazburu i ovlaštenja koja ima Ustavni sud BiH, a posljednično Centralna izborna komisija (CIK) ubrzavaju tok događaja.

Sastanci stranačkih rukovodstava odvijaju se dalje od očiju javnosti, a kako saznaje portal Klix.ba predstavnici gradskih mostarskih organizacija i rukovodstva stranaka preksinoć su se, pod okriljem Ambasade Sjedinjenih Država, sastali u Sarajevu. Na sastanku su bili najavljeni i lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Posljednji susret nije donio konačan dogovor, jer je HDZ "povukao ručnu", pozivajući se na standardnu mantru nediranja u Statut Grada Mostara gdje bi zahtjevi SDA bili ispoštovani kroz opširan politički sporazum čije provođenje bi garantovali strani ambasadori i međunarodne organizacije uključene u dogovor.

Ipak, kako saznajemo, pritisnuti zahtjevima međunarodnih predstavnika i ovlaštenjima CIK-a iz presude u sporu Baralija protiv BiH, stranačke organizacije u Mostaru već su krenule u pripreme za izbore, formirale izborne štabove te je konačan dogovor posve izvjestan.

Posljednji izbori u Mostru održani su 5. oktobra 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Brojni pregovori zadnjih desetak godina nisu urodili plodom, ali Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u oktobru 2019. godine po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine presudio je da su građanima najvećeg grada u Hercegovini povrijeđena ljudska prava te ostavio mogućnosti da Ustavni sud donese privremeno rješenje.