Stara/nova većina
63

SDA i HDZ postigle dogovor o formiranju vlasti u Srednjobosanskom kantonu

E. M.
Detalj s jučerašnje konferencije za medije (Foto: Centralna)
Detalj s jučerašnje konferencije za medije (Foto: Centralna)
SDA i HDZ su u Srednjobosanskom kantonu postigli dogovor o formiranju vlasti, a za mandatara je izabran Tahir Lendo (SDA).

Nakon brojnih sastanaka koje su lideri ove dvije stranke na kantonalnim nivoima održali, Vlada Srednjobosanskog kantona bi trebala biti formirana u narednih 15-ak dana i to nakon što su SDA i HDZ kao pobjednici proteklih izbora u ovom kantonu postigli sporazum te će sa 20 ruku ponovo donositi bitne odluke.

Za mandatara je predložen Tahir Lendo, dosadašnji premijer SBK, koji je u izjavi za Klix.ba kazao kako nisu žurili te da su čekali da se formira vlast na Federalnom nivou kako bi dogovorili korake odozgo ka dolje.

"Nismo imali šta čekati nakon formiranja vlasti u Federaciji BiH. Izborni smo pobjednici u SBK, SDA i HDZ su ovdje dobili podršku svojih birača i možemo formirati sa 2/3 većinom novu vladu SBK s formatom gdje će četiri ministarstva pripasti Bošnjacima, četiri Hrvatima i jedno ministarstvo nekome iz reda Srba", kazao je Lendo.

Dodao je da je naredni korak da stranke predlože imena kao i da bi sve to trebalo biti završeno u narednih 15-20 dana. Lendo je bio premijer SBK u proteklom mandatu, a svoju funkciju će nastaviti i u naredne četiri godine sa istim ciljevima.

"S obzirom da smo vlada kontinuiteta, nastavit ćemo gdje smo stali. Akcenat će biti na zapošljavanjima, radnim mjestima i politici odlaska mladih. Pažnju ćemo posvetiti i razvoju privrede i poljoprivrede u smislu poticaja, kao i na oblasti energetiek i rudarstva. Idemo dalje raditi onako kako smo radili s obzirom da su to očigledno prepoznali naši birači", zaključio je Lendo.