BiH
62

SDA i HDZ opet na različitim stranama: Ništa od hitnog razmatranja igara na sreću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku jedne od ranije započetih sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, većinom glasova je odbačen prijedlog Federalne vlade da izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću FBiH budu razmotrene po hitnom postupku.

Time je procedura usporena i tekst vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

S predlaganom hitnom procedurom slagala se većina delegata Bošnjaka, ali su protiv bili većina Srba, Hrvata i članova delegatskog kluba ostalih naroda.

Bošnjaci su obrazlagali da zakon treba donijeti po hitnom postupku, kako je i predlagala Federalna vlada, zbog očekivanih budžetskih efekata, a protivnici tvrdili da proceduru treba usporiti u korist kvalitetnog uređenja svih aspekata zakona, ekonomskih i društvenih, kako su navodili.

Rasprava je na momente bila oštra.

Više delegata iz različitih delegatskih klubova je tražilo da dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kaže koje pozitivne ili negativne efekte može donijeti predloženi tekst, ali ona nije željela obrazlagati.

Kada je tekstu glasanjem usporena procedura, delegatima ga je uime Vlade kao predlagača obrazložio pomoćnik u Ministarstvu finansija FBiH za poreznu politiku Hajrudin Hadžimehanović.

Riječ je o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću kojeg je predložio poslanik SDA Ramiz Meša i koji se nalazio na dnevnom redu 10. sjednice još u aprilu ove godine.

Predložena zakonska rješenja dovela su do nesuglasica između HDZ BiH i SDA, inače koalicionih partnera koji čine vlast u FBiH, koje ni do danas nisu razriješene.