Sastanak u Mostaru
389

SDA i HDZ danas pregovaraju o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas će održati sastanak o formiranju vlasti na nivou BiH i entiteta Federacija BiH.

Ovu informaciju ranije je potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da će se predstavnici dviju političkih stranaka sastati u Vijećnici u Mostaru.

Najvjerovatnije će delegacije predvoditi stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Ovo je još jedan u nizu sastanaka o formiranju vlasti na državnom i entitetskom nivou. Javnosti je poznato da je Izetbegović ranije održao sastanak s predsjednicima Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF), ali i da je najavio novi sastanak s Bosanskohercegovačkim blokom koji čine SDP, DF i Naša stranka.

Na drugoj strani, Čović je već dogovorio koaliciju na državnom nivou s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kojem je obećao i jedno ministarsko mjesto u Vladi FBiH, ukoliko HDZ bude dio vladajuće većine.

Sa Čovićem se ranije sastao i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić koji potencira priču da se vlast treba graditi sa HDZ-om i SNSD-om, ali ne i sa SDA. On je stava kako ne bi bilo ni matematički, a ni politički pametno izbaciti ove dvije stranke iz vlasti.

Predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović nakon jučerašnjeg sastanka s Radončićem potvrdili su da su spremni kao blok, ali ne i pojedinačno, sjesti za pregovarački sto sa Čovićem.