Ima li rješenja
7

SDA i HDZ danas ponovo o Mostaru: Kako nakon 15 dogovorenih tački usaglasiti i posljednju

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Pregovori delegacija SDA i HDZ-a trebali bi se danas nastaviti u Sarajevu, a cilj je dogovoriti i posljednje detalje političkog sporazuma o provedbi izbora u Mostaru.
Kako je potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, pregovarači su u niz sastanaka usaglasili brojne tačke, a ostala je još samo jedna koja se odnosi na dupli potpis gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća pojedinih odluka.

Naš portal je u petak ekskluzivno objavio dosad usaglašeni statut Grada Mostara, koji, što je posebno zanimljivo, nema funkciju dogradonačelnika na kojoj je SDA ranije insistirala, a to se kompenzira davanjem dodatnih ovlasti predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Gradskog vijeća imao bi mogućnost suspenzije odluka gradonačelnika, a uz to bi bio i potpisnik odluka čija je finansijska vrijednost veća od dva miliona KM.

Kako se statut mijenja samo u Gradskom vijeću, od međunarodne zajednice traži se da bude garant kroz sporazum koji bi bio implementiran na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora, na kojoj bi ovaj usaglašeni statut bio usvojen.

Nakon što je Klix.ba objavio usaglašeni statut došlo je do brojnih reakcija, a između ostalog iskazan je strah od preglasavanja, podvaljivanja "kukavičijeg jajeta" i novih podjela. Mostarom u posljednjih sedam godina vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić izabran indirektno poslije izbora 2008. godine, nakon kojih je njegova stranka imala samo sedam od 35 vijećnika u Gradskom vijeću.

Pregovarači su pod posebnim pritiskom nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu, koji je dao pravo Ustavnom sudu da nametne svoje rješenje ako se u roku od šest mjeseci dogovor ne postigne.