Saopćenja stranaka
79

SDA i DF: U Domu naroda spriječeno djelovanje osovine Dodik-Čović

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Delegati SDA, SDP, DF, SBB i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su svojim koordiniranim i jedinstvenim djelovanjem danas osujetili HDZ i SNSD da sprovedu plan rušenja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH u Domu naroda, koji su ranije dogovorili predsjednici HDZ i SNSD Dragan Čović i Milorad Dodik, kaže se u saopćenju SDA.

"Današnje izjašnjenje potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Drage Puzigaće da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH spada u pitanja od vitalnog nacionalnog interesa nije imalo podršku Kluba delegata iz reda srpskog naroda i podneseno je bez njihove saglasnosti. S obzirom da, zbog nepostajanja kvoruma, vanredna sjednica koja je bila zakazana za danas nije otvorena, niti je utvrđen njen dnevni red, Puzigaćino izjašnjenje ostalo je bez ikakvog pravnog efekta i dejstva", saopćeno je iz SDA.

SDA pozdravlja i podržava zahtjev za smjenu Drage Puzigaće, koji su danas podnijeli delegati iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH. Delegati SDA će na redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH koja je zakazana za 26. juli glasati za Puzigaćinu smjenu i imenovanje novog potpredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nakon što danas u Domu naroda Parlamenta FBiH nije ni razmatran Zakon o izbornim jedinicama jer su dva potpredsjednika Doma, Bradara i Puzigaća proglasili ovaj zakon "destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda“, stvari su do kraja postale ogoljene i jasne, poručili su iz DF-a.

"Osovina Dodik – Čović, unatoč svim upozorenjima i meritornim ocjenama da ovaj Zakon do kraja poštuje kako evropske tradicije,tako i zaštitu osnovnih ljudskih prava na teritoriji cijele države – odlučili su da do kraja idu u rušenje Dejtonske Bosne i Hercegovine. Nije slučajno da su se baš danas u Beogradu sastali Čović i Vučić,kao što je još manje upitno zašto je Dodik prije nekoliko dana bio kod istog tog Vučića,predsjednika Srbije i „oca nacije“. A nakon današnjeg sastanka sa Čovićem, isti taj Vučić, kakva licemjernost, izjavljuje kako će Srbija bezuslovno poštovati cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine", saopćili su iz DF-a.

"U cijeloj ovoj priči, od početka , bezbroj sastanaka na temu Zakona o izbornim jedinicama, za moguće posljedice današnjeg događaja i nestavljanje na dnevni red ovog Zakona , osim dodatne uznemirenosti građana Bosne i Hercegovine i – odgovornost mora snositi i međunarodna zajednica. Većina tih sastanaka održana je uz njihovo aktivno učešće pa je za očekivati poslije svega da "otvore karte“ i jasno poruče, za kakvu se to i oni Bosnu i Hercegovinu zalažu. Ako su za cjelovitu, neka onda potegnu mehanizme koji su im na raspolaganju i građane ove zemlje uvjere u to. Ako nisu , onda će snositi punu odgovornost za posljedice i ovog današnjeg čina u Domu naroda", dodaju u DF-u.

Što se tiče Demokratske fronte, poručuju da će učiniti sve što bude na raspolaganju da "spriječe scenario davno spomenut, više ne u vicu već u stvarnosti -Bosna i Hercegovina cijela – iz tri dijela“

"Vjerujemo da se sa takvim scenarijom neće pomiriti ni građani ove zemlje , ni pod koju cijenu", kažu iz DF-a.