BiH
0

SDA HNK: Neprihvatljivo uređenje BiH zasnovano na rezultatima rata

FENA
Povodom sve učestalijih istupa nekih političkih opcija, a u vezi ustavnog uređenja ili preuređenja BiH na neprincipijelnim osnovama etničke teritorijalizacije, podjele ili federalizacije, Kantonalni odbor SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona energično odbacuju i smatra neprihvatljivim bilo kakvo uređenje BiH zasnovano na rezultatima rata, progona i etničkog čišćenja.

SDA navodi kako je moguće dogovoriti ustavno uređenje BiH koje će biti po mjeri svih njenih građana, i koje će biti utemeljeno na ranije zacrtanim načelima te stranke.

Neka od osnovnih načela za razgovor o ustavnim promjenama su nezavisnost, suverenitet i nedjeljivost BiH, a interesi građana i naroda BiH ne mogu biti iznad niti protiv interesa BiH kao države, navodi se u priopćenju.

Svi građani BiH, kao i konstitutivni narodi: Bošnjaci, Hrvati i Srbi, ravnopravni su na teritoriji cijele BiH i imaju jednaka prava.

Načini odlučivanja na svim razinama vlasti bit će utvrđeni na istim načelima, niže razine vlasti bit će uređene i uspostavljene na simetričnim osnovama, a sve nadležnosti neophodne za ispunjenje obveza BiH kao međunarodnog subjekta bit će na državnom razini.

Jedinici lokalne samouprave bit će organizirane i svedene na mjeru s ciljem ispunjenja potreba građana na osnovi funkcionalnosti i bliskosti, navodi se u priopćenju za javnost SDA.