Na dnevnom redu
424

SDA, HDZ, SNSD i Ujedinjena Srpska će pratiti rad Agencije za prevenciju korupcije

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebao bi usvojiti Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH predložio je da se u ovu komisiju imenuje šest državnih parlamentaraca i to po tri iz Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Zastupničkog doma PSBiH rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebali bi pratiti Halid Genjac (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Što se tiče Doma naroda PSBiH, predloženo je da u ovu komisiju budu izabrani Nikola Špirić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ). Tačnije, sve parlamentarci iz stranaka koje čine vlast na nivou državnih institucija.

Očekuje se da će Parlamentarna skupština BiH uskoro formirati i Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa s obzirom na to da u ovom momentu niko ne utvrđuje da li su državni funkcioneri u sukobu interesa.

Mandat Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa istekao je kada je istekao i mandat prošlom sazivu Parlamentarne skupštine BiH s tim što ova komisija od februara 2018. godine nije održala nijednu sjednicu.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa sastoji se od devet članova, od kojih su po tri člana Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, koji su članovi komisije prema položaju.

Članove komisije imenuju oba doma Parlamentarne skupštine BiH na prijedlog Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Najmanje jednu trećinu članova komisije čine zastupnici i delegati iz opozicionih stranaka, od kojih je najmanje jedan član delegat iz Doma naroda i najmanje jedan član zastupnik iz Zastupničkog doma.

Članovi komisije biraju predsjednika i zamjenika predsjednika s tim što predsjednik komisije mora biti zastupnik ili delegat iz opozicionih stranaka.