|

SDA: HDZ i ministar Opsenica rade protiv bolnica u Mostaru i Konjicu

SDA: HDZ i ministar Opsenica rade protiv bolnica u Mostaru i Konjicu
3
R. D.
27.9.2019. u 08:59
14
komentara
3

dijeljenja
SDA: HDZ i ministar Opsenica rade protiv bolnica u Mostaru i Konjicu
Rad zdravstvenih institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ovisan je o političkoj klimi, a ona, ako je suditi prema posljednjim istupima, nije dobra.
Iz SDA HNK kažu kako učestale i orkestrirano vođene političke manipulacije koje se plasiraniju u javnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona evidentno imaju za cilj skrenuti pažnju s prisutnih problema u ovom području.

"Posljednji istup zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislava Martinovića jasno ukazuje kako se političkoj krizi u HNK ne nazire kraj. Umjesto da ukazano povjerenje građana usmjere na realizaciju pozitivnih projekata, HDZ BiH preko resornog ministra Gorana Opsenice vodi višemjesečnu kampanju koja u osnovi ima za cilj destabilizaciju rada Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru i Opće bolnice u Konjicu", navode.

Pojašnjavaju kako su zbog uskraćivanja saglasnosti za konačno imenovanje direktora navedenih medicinskih ustanova u Mostaru i Konjicu kreditori iz Fonda za razvoj Saudijske Arabije izrazili zabrinutost za realizaciju već odobrenog kredita.

"Na sastanku koji je održan 28. juna u Mostaru predstavnici Saudijske Arabije zatražili su da se ovi nedostaci otklone kako bi planirani projekti osavremenjivanja bolnica u HNK konačno bili izvršeni. Kantonalni odbor SDA HNK i ministar finansija Adnan Faladžić, koji je najzaslužniji za postizanje dogovora o povoljnom kreditiranju tri medicinske ustanove u HNK, do sada su u više navrata ukazivali ministru Opsenici da jednostranim postupcima prekoračuje svoje ovlasti, nezakonito postupa i ugrožava realizaciju saudijskog kredita, što za posljedicu može imati nesagledive posljedice za građane HNK", kažu iz SDA.

Kako bi prevazišli ovaj problem te krenuli u realizaciju drugih planiranih projekata u našem kantonu, KO SDA HNK poziva zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislava Martinovića, koji se svojim istupom sam ponudio, da umjesto dezavuiranja javnosti, ličnim utjecajem odgovorno postupi prema ukazanom mu povjerenju građana, ispoštuje i realizira politički dogovor iz marta ove godine i deblokira rad Skupštine HNK.

"Kao državotvorna stranka SDA HNK će se zalagati za zaštitu interesa svih institucija koje su od vitalnog interesa za građane, na jednak način. Nećemo dozvoliti da se pokušajima manipulacija, pritiscima i ucijenama realizira politički ili bilo koji drugi štetan projekt. Izražavamo punu podršku predsjedavajućem Skupštine HNK Šerifu Špagi i ministru finansija Adnanu Faladžiću, koji istrajavaju na zaštiti zakonitosti rada institucija i građana HNK", zaključuju iz SDA.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...